Jourová: Musíme zachovat naše hodnoty, jinak nebude demokratizace digitálního prostředí úspěšná

11.10.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Eurokomisařka pro hodnoty a transparetnost Věra Jourová dnes pronesla řeč na úvod první panelové diskuse v rámci konference Forum 2000 s názvem Nová realita: Demokratický svět v postcovidové době. Mluvila v ní o měnícím se světě, demokracii i o letošních parlamentních volbách.

„Ke konci 80. let mi bylo kolem dvaceti a byla jsem velmi frustrovaná. Přišlo mi, že sen o demokracii zůstane snem. Přemýšlela jsem, že by pro mě možná bylo lepší odsud odejít, emigrovat, než žít v zemi bez perspektivy. Naštěstí jsme tomu unikly a jsme vděčni lidem, kteří měli odvahu postavit se totalitnímu režimu. Teď se nacházíme zde, 30 let po revoluci, a ptáme se na to samé. Jedná se pouze o dočasnou hrozbu pro demokracii a právní stát, nebo se jedná o něco většího, co bude vyžadovat silnější odpověď,“ ptala komisařka v úvodu svého proslovu.

Mise chránit demokracii

Podle Věry Jourové je silná odpověď na současné změny ve světě potřeba. Sama o své práci říká, že se nejedná o agendu, ale o misi. A stejně tak jako ona, všichni musí každý den pracovat na ochraně demokracie. Nejedná se totiž o samozřejmost, jak lze vidět u států, jejichž demokracie, právní stát a svoboda médií slábne.

Napadení demokracie je podle Jourové způsobeno tím, že lidé přestávají věřit demokratickým institucím a místo toho pociťují nejistotu, nebezpečí a nespravedlnost. Pokud lidé ztratí tuto víru, je jednoduché pro demagogy napadat demokratické instituce a zároveň v lidech vyvolávat větší nedůvěru a strach.

Eurokomisařka uznala, že kolem roku 2013 a 2014 účastníci konference Forum 2000 upozorňovali na takové změny ve společnosti. V současnosti je podle Jourové důležité využít veškerých kapacit, včetně lidskosti, nabídnout lidem perspektivu a komunikovat s nimi lépe i skrze digitální platformy.

Perspektivní budoucnost EU i v rámci finanční stránky

„Žijeme v době digitálních změn a digitální revoluce. Toto je téma, kterému se věnuji každý den. Já vždycky říkám, nemůžeme zakázat internet a sociální sítě, musíme se adaptovat nové době, poradit si s internetovou džunglí a využít k tomu v EU legislativu. To musíme udělat, ale zároveň zachovat naše hodnoty, jinak tato „demokratizace digitálního prostředí“ nebude úspěšná.“

Podle Věry Jourové prochází Evropská unie velkými změnami. Vyjmenovala tři paralelní procesy, které právě probíhají, a které mají změnit životy všech občanů EU: zelená transformace, digitální transformace a obnova po covidu. Tyto změny vyvolávají v lidech velké nejistoty, proto Jourová apelovala na nutnost ochrany demokracie, aby lidé věděli, že je v Evropské unii čeká perspektivní budoucnost, i co se týče finanční stránky.

Je to na lidech

Právě lidé jsou podle slov eurokomisařky u kormidla, co se budoucího směřování týče. V této souvislosti Jourová okomentovala pár slovy výsledky parlamentních voleb, které se minulý týden udály v České republice. „Komunistická strana je pryč a extrémisté, samozvaní „vlastenci“, nezískali větší zastoupení navzdory kampani, která strašila lidi a podněcovala frustraci, strach a nenávist. Myslím si, že je to velmi dobrá zpráva.“

Dále k tématu letošních voleb popřála Věra Jourová České republice reprezentaci, která bude sebevědomá, silná, proevropská a zodpovědná. Na závěr ale také zdůraznila, že žádná nová vláda nestojí nad právním státem, naopak ho musí respektovat a chránit.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek