Česko přijalo dva pacienty s covidem z Rumunska, léčí se v Motole a na Bulovce

08.11.2021
Euroskop, ČTK

Česko v sobotu vpodvečer převzalo dva pacienty z Rumunska s těžším průběhem covidu. Informaci Televize Seznam potvrdil ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Muž a žena na umělé plicní ventilaci se léčí na Bulovce a v Motole, doplnila mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Záchranáři je přepravovali do nemocnic z letiště v Kbelích. Rumunsko patřilo na konci října v Evropské unii k zemím nejvíce zasaženým pandemií.

„Stalo se tak na základě žádosti rumunské strany o pomoc,“ uvedl mluvčí ministerstva. Dodal, že nejde o první takovouto pomoc, už v minulosti podle něj Česko přijalo pacienty z jiných zemí, bližší podrobnosti neuvedl.

V Motole podle jeho ředitele Miloslava Ludvíka (ČSSD) leží Rumun, ročník 1977. Je ve velmi vážném stavu. „Veškerá dokumentace je naštěstí v němčině, takže my si s tím umíme poradit,“ uvedl Ludvík v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Pacienty podle něj vybíral tým německých lékařů.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) Rumunsko skrze krizový systém požádalo státy EU o pomoc. Česko a Německo jim vyšlo vstříc. Může se stát, že o pomoc požádají i jiné státy, dodal. „Já si myslím, že máme být solidární, máme pomáhat. Nikdy nevíme, kdy budeme třeba takovou pomoc potřebovat,“ dodal Vojtěch. Poznamenal, že v Rumunsku je jedna z nejnižších proočkovaností.

Rumunský zdravotnický systém je pandemií covidu-19 paralyzován, všechna lůžka na odděleních intenzivní péče jsou zaplněná a další pacienti musejí čekat, informoval v minulém týdnu server BBC. Podle něj byly již desítky lidí v kritickém stavu přesunuty do nemocnic v Maďarsku a Polsku.

Rumunsko má zhruba 19,4 milionu obyvatel. Denní počty odhalených případů nákazy koronavirem v této zemi přesahovaly ke konci října i 16.000. V počtech úmrtí s covidem v přepočtu na obyvatele za poslední dva týdny je Rumunsko v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie na třetím místě. Hůře je na tom Lotyšsko s 245 mrtvými na milion obyvatel za 14 dní a Bulharsko s v přepočtu 243 mrtvými. V Rumunsku je to nyní 230 zemřelých za 14 dní na milion obyvatel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek