Průzkum: Se členstvím v EU spokojeno 48 % Čechů, o předsednictví ví třetina

08.11.2021
Euroskop, ČTK

Se členstvím České republiky v Evropské unii je spokojeno 48 procent Čechů. Je to zhruba stejný podíl jako v dubnu, ale o devět procentních bodů méně než loni v říjnu. O nadcházejícím předsednictví Česka unii ví zhruba třetina lidí. Povědomí se od posledního průzkumu zdvojnásobilo. Většina dotázaných se ovšem domnívá, že ČR nebude schopna svou předsednickou roli adekvátně využít. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM, který se uskutečnil na konci srpna.

Určitě spokojeno s českým členstvím v EU je 12 procent veřejnosti, 36 procent volí odpověď „spíše ano“. Naopak zcela negativní postoj má 19 procent lidí, třetina Čechů s členstvím v unii spíše spokojena není.

Podpora členství Česka v EU od okamžiku vstupu do unie zvolna klesala, v roce 2009 ale stoupla na 69 procent, což bylo dosud nejvíce. Právě v roce 2009 Česko unii předsedalo. „V tomto kontextu představuje nadcházející české předsednictví významnou příležitost,“ uvedli autoři průzkumu. Po předsednictví ovšem se znovu opakoval pokles podpory, který ještě zrychlila migrační krize. V roce 2015 tak podpora klesla na 35 procent. V následujících letech opět vzrostla a zhruba od roku 2018 se pohybuje okolo 50 procent.

Česko bude předsedat EU ve druhé polovině příštího roku. Povědomí o předsednictví je vyšší mezi vysokoškoláky a mezi muži. Výrazně také vzrůstá s věkem dotázaných. Zatímco ve věkové skupině 18 až 29 let je o předsednictví informováno 19 procent Čechů, mezi lidmi nad 60 let je informováno 59 procent Čechů.

Téměř dvě třetiny veřejnosti ale míní, že Česko nebude schopné svou předsednickou roli využít. „Tento postoj byl výrazně provázán s důvěrou k vládě,“ uvedl STEM. Průzkum se ovšem uskutečnil v srpnu, tedy před sněmovními volbami, a neodráží tak jejich výsledky. Vládní koalice ANO a ČSSD nezískala ve volbách většinu ve Sněmovně.

Předsednická role Česka by se podle představ veřejnosti měla zaměřit především na zajištění bezpečnosti a prosperity. „Tyto hodnoty navíc představují celospolečenskou shodu,“ podotkli statistici.

Průzkum se uskutečnil od 25. srpna do 1. září a zúčastnilo se ho 1019 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek