Soud EU začne projednávat česko-polský spor o těžbu v dole Turów

09.11.2021
Euroskop, ČTK

Soudní dvůr Evropské unie dnes začne projednávat česko-polský spor o těžbu v polském hnědouhelném dole Turów poblíž českých hranic. Soudci v Lucemburku vyslechnou argumenty obou stran, které mají odlišný pohled na to, zda pokračování těžby a rozšiřování dolu porušuje unijní právo. Verdikt lze očekávat v první polovině příštího roku. Vyloučeno přitom není ani stažení české žaloby, pokud vlády obou zemí dospějí k dohodě o vyrovnání.

Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že letos schválilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava naproti tomu mimo jiné tvrdí, že důl zajišťuje práci pro tisíce lidí, jejichž životní situace by se jeho zavřením zásadně zhoršila.

Polský požadavek na zamítnutí žaloby unijní soud neuznal a v květnu naopak vyhověl české žádosti o prozatímní zastavení těžby. Protože se mu polská strana odmítla podřídit a práce v dole dál běží, vyměřil jí pokutu půl milionu eur (12,6 milionu korun) denně. Vláda ve Varšavě odmítá pokutu platit, kvůli čemuž zemi hrozí krácení unijních fondů.

Obě země se mezitím pokoušejí vyřešit situaci pomocí mezivládní dohody, o které začaly jednat na jaře. Zatím se jim však nepodařilo dospět ke kompromisu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek