Někteří občané EU mají šanci na získání českých sociálních dávek

25.11.2005
Počítá s tím novela zákona o sociálním zabezpečení, kterou poslanci propustily do závěrečné fáze schvalování. Nárok na dávky by mohli mít například studenti.

Občané EU, kteří v České republice nepracují, zřejmě budou mít naději na pobírání sociálních dávek. Mezi tyto občany by mohli patřit například studenti. Poslanci dnes totiž propustili do závěrečné fáze schvalování novelu zákona o sociálním zabezpečení.

Novela, kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, představuje další krok ke sbližování českého práva s evropským. Podle současné úpravy je totiž důvodem ke zrušení práva pobytu již to, když cizinec z EU o dávky sociální péče požádá. Toto ustanovení je ale v rozporu s verdikty evropského soudního dvora.

Jeho soudci se přiklánějí stále víc k názoru, že by k dávkám dané členské země měli mít přístup nejen lidé, kteří v ní pracují. Měli by na ně dosáhnout například i studenti ze států EU. Země by měla podle doporučení soudu situaci vyhodnotit a v případě zneužívání dávek pobyt cizinci ukončit.


Zákon by měl také určit skupinu těch, které ani přes čerpání dávek není možné považovat za zátěž sociálního systému. Mezi se budou řadit lidé, kteří v ČR pracují nebo delší dobu pracovali a odváděli pojistné na sociální zabezpečení. Stav u ostatních lidí by byl ohodnocen body a posuzovaly by ho obecní úřady. Dostatečný prostor je podle autorů ponechán pro výjimečné situace.

Vládní návrh obsahuje i změny zákona o veřejném zdravotním pojištění. Má změnit stav, kdy jsou lidé, kteří pobírají plný invalidní důchod, vyřazeni z evidence uchazečů o práci. Stát za ně tak neplatí zdravotní pojištění. Musejí si ho tedy hradit sami, přestože nevydělávají a pobírají dávky.

Sdílet tento příspěvek