Ani nová německá vláda neotevře ČR pracovní trh

27.11.2005

Ministři zahraničí tvrdí, že vztahy obou zemí jsou vynikající, německý pracovní trh však zůstane pro české pracovníky stále uzavřen.

Otevření německého pracovního trhu se Česko nedočká ani od nové berlínské vlády. Potvrdil to v sobotu německý ministr zahraničí Frank-Walter po setkání s českým protějškem Cyrilem Svobodou. Vzájemné vztahy jsou ale vynikající, zopakovali ministři. Jejich slova potvrdila i víkendová konference Česko-německého diskusního fóra, kterou šéfové diplomacií v Berlíně zahájili.

Původní země Evropské unie mohou omezit volný pohyb pracovníků z nových členských států až na sedm let od loňského rozšíření EU. Některé státy omezení zrušily, nebo to chtějí udělat, vlivné Německo bude ale pracovní trh chránit dál.
„Velká koalice se dohodla, že převezme postoj předchozí vlády a možnosti omezení flexibility vyčerpá,“ potvrdil Steinmeier stanovisko nového koaličního kabinetu kancléřky Angely Merkelové.

Svoboda ovšem před novináři zdůraznil, že záplava Čechů na německém pracovním trhu nehrozí. „Zpráva, která přichází od nás: Nepřinášíme, nepřineseme žádné nebezpečí,“ oponoval.

Pokud jde o Centrum proti vyháněním, projekt Svazu vyhnanců, který podporovala konzervativní CDU/CSU a SPD byla proti němu, chce nová vláda diskusi o tématu v evropských souvislostech.

„Pokud má existovat projekt, musí to být projekt celoevropský a musí zahrnovat všechna vyhnání rovnoměrně,“ nastínil Svoboda český postoj. Hlavně Polsko se bojí, že centrum zdůrazní poválečný odsun Němců z východní Evropy, aniž by připomnělo hrůzy druhé světové války, které mu předcházely.

Diskusní fórum, které má určovat nové směry česko-německých vztahů a povzbuzovat ke vzájemnému dialogu, se pak zaměřilo na vzájemné vztahy 60 let po válce. Sobota se věnovala spíše historickým otázkám, zatímco v neděli se účastníci zaměřili na dvoustranné projekty a organizace, které se jim věnují.

Šéf Česko-německého fondu budoucnosti Tomáš Jelínek i další účastníci se přimlouvali za další činnost fondu jako těžiště podpory dvoustranné spolupráce. Fond vznikl v roce 1997 s platností na deset let ke koordinaci projektů porozumění.
Současný dobrý vztah česko-německých vztahů podle Jelínka dovoluje soustředit se v budoucích projektech i na evropský prvek. „Jde o to, vytipovat témata, v nichž mohou Češi a Němci přispět k vytváření evropské identity,“ míní Jelínek.

Podle účastníků konference se projevuje i rostoucí profesionalita účastníků společných projektů a generační výměna.
Jan Zajíc z Česko-německého fóra mládeže si pochvaloval zájem o brožuru s informacemi pro české studenty, jak studovat v Německu. Potvrdil, že v Česku je o studium v Německu zájem.

Manfred Kittel z Ústavu soudobých dějin Mnichov-Berlín oznámil, že příští rok vyjde očekávaná publikace, která porovnává poválečné právní normy v různých evropských zemích a zabývá se otázkou, proč byli po válce Němci odsunuti jen z východní Evropy a proč západní část kontinentu tuto otázku řešila jinak. Tímto úkolem se historikové a právníci obou zemí zabývají několik let.

Sdílet tento příspěvek