Národní zemědělské muzeum otevřelo centrální depozitář v Čáslavi

01.12.2021
Euroskop, ČTK

Národní zemědělské muzeum v úterý otevřelo nový centrální depozitář v Čáslavi na Kutnohorsku, který slouží k uložení sbírkových předmětů z poboček v Praze, Čáslavi a na zámku Kačina. Výstavba vyšla na 156 milionů korun, více než 100 milionů pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, řekla ČTK mluvčí muzea Jitka Taussiková. Zástupci muzea dopoledne budovu ukázali novinářům a odpoledne si ji mohla mimořádně prohlédnout veřejnost.

Muzeu dříve centrální depozitář chyběl, sbírkové předměty byly uloženy na jednotlivých pobočkách. Dosavadní prostory však nebyly vyhovující a neumožňovaly efektivní ochranu sbírkových předmětů odpovídající zákonu. Nyní jsou lépe zajištěny a zlepšil se i způsob jejich evidence i zpřístupnění pro badatelské účely.

Součástí objektu je i konzervátorsko-restaurátorská dílna sloužící k montáži a demontáži historických zemědělských strojů. K ošetření předmětů, které mohou být napadené škůdci, slouží takzvaná termokomora. Zařízení umožňuje netoxickou likvidaci dřevokazného hmyzu.

„Je to po dlouhé době speciální budova, kde je nyní soustředěna polovina našich podsbírek. Vybudování depozitáře násobně zlepšuje péči o sbírkové předměty, jejich čištění, balení, evidenci i možnost přístupu badatelů. Do budoucna zde chceme vybudovat i digitalizační pracoviště,“ uvedl generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Národní zemědělské muzeum spadá pod ministerstvo zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Spolu s hlavní výstavní budovou v Praze na Letné má muzeum pobočky v Čáslavi, Ostravě, ve Valticích a na zámcích Kačina a Ohrada.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek