Svoboda: Rakouská politika v čele EU bude naším vzorem

28.11.2005
Další vývoj v EU za nadcházejícího předsednictví Rakouska je podle ministra zahraničí pro ČR určitým měřítkem vzhledem k tomu, že ČR má stanout v čele EU v roce 2009.

Další vývoj v Evropské unii za nadcházejícího předsednictví Rakouska je pro Česko určitým měřítkem vzhledem k tomu, že ČR má stanout v čele EU v roce 2009. Poukázal na to ministr zahraničí Cyril Svoboda po dnešním setkání s rakouskou kolegyní Ursulou Plassnikovou ve Vídni. Rakousko převezme vůdčí roli v EU po Velké Británii na půl roku od 1. ledna 2006.

„Přípravy Rakouska na jeho fungování v čele unie sledujeme obzvlášť pozorně. Je to podobně velká země jako ta naše, s obdobným počtem obyvatel. Česká republika bude pravděpodobně předsedat unii v roce 2009, takže to pro nás bude jistě zajímavé srovnání,“ řekl Svoboda na tiskové konferenci.

Oba politici vyzdvihli rozvíjející se bilaterální vztahy, které podpořily i nedávné smlouvy o nových hraničních přechodech na turistických stezkách, dohody o dalším propojení dopravní infrastruktury či vstřícné gesto české strany ohledně navrácení mobiliáře z císařských zámků Schönbrunn a Hofburg. Na opravu a transport historického nábytku vyčlenila česká vláda 6,5 milionu korun.

Z oblasti evropských témat zdůraznili především důležitost brzkého přijetí finanční perspektivy EU pro období 2007-2013.
„Rádi bychom, aby se tak stalo ještě do konce letošního roku, ale jde nám o konstruktivní dohodu. Nejsou možné speciální výjimky, nejde přijmout řešení na úkor jiných zemí,“ zdůraznil Svoboda. Plassniková v této souvislosti naznačila i potřebu odbourat slevy v britských příspěvcích do rozpočtu EU.

Podle šéfa české diplomacie již otázka Temelína není „žhavým tématem“ a česká strana je připravena na úrovni expertů nadále bilaterálně konzultovat veškeré bezpečnostní otázky v souladu s ustanoveními melkského procesu. Plassniková k tomu dodala, že postup české strany kolem Temelína a plnění podmínek pro vstup do takzvaného schengenského prostoru v roce 2007 bude Rakousko pozorně sledovat.

Vzhledem k stoupající nezaměstnanosti bude alpská republika s největší pravděpodobností nadále prosazovat prodloužení ochranného období pro volný pohyb osob z nových členských zemí EU na rakouském trhu práce. Maximální délka omezení pohybu pracovních sil na trhu evropské „patnáctky“ je sedm let a omezení vyprší v roce 2011.

Sdílet tento příspěvek