Za zneužití prostředků EU padl vysoký trest

30.11.2005
Čeští soudci odsoudili jednoho z prvních lidí, kteří se pokusili podvodně získat peníze z Evropských fondů. Sergej Morev dostal šest let a deset měsíců.

Čeští soudci odsoudili jednoho z prvních lidí, kteří se pokusili podvodně získat peníze z Evropských fondů. Sergej Morev dostal šest let a deset měsíců. Muž podle soudců podvodně vylákal zhruba patnáct miliónů korun na inovaci technologie výroby konzerv.

Soud navíc osmatřicetiletému Rusovi na sedm let zakázal působit ve statutárních orgánech obchodních firem a podnikat v oblasti potravinářství. Morevovi dále uložil, aby škodu uhradil. Podle soudu v případu selhali i úředníci a jejich kontrola. I jim hrozí trestní stíhání.

„Prostředky ze státního rozpočtu a EU byly použity v rozporu s účelem dotace,“ prohlásil předseda senátu Kamil Kydalka. Morev podle něj už v žádosti o dotaci na projekt inovace technologie výroby konzerv uvedl řadu nepravdivých údajů a další podstatné údaje zamlčel. Ministerstvo pro místní rozvoj s ním přesto v říjnu 2002 uzavřelo smlouvu o poskytnutí dotace 600.000 eur (asi 18 milionů korun). Jako zálohu dostal Morev 480.000 eur (asi 15 milionů korun) na nákup deseti strojů na zpracování masa.

Morev ale podle Kydalky peníze zneužil, protože prý místo nejnovější technologie koupil přes 20 let staré stroje a z dotace zaplatil řadu svých předchozích dluhů. Ministerstvu pro místní rozvoj má tak obžalovaný uhradit 7,4 milionu korun, které dostal na projekt z českého rozpočtu. Ministerstvu financí má zase zaplatit 240.000 eur (tehdy kolem 7,5 milionů korun), které dostal z prostředků EU a u níž nelze vyloučit, že bude chtít zneužité peníze vrátit.

Případ je jednou z prvních objasněných kauz zneužitých finančních prostředků, které pocházejí i z evropských dotací. Další skandál se objevil nedávno a údajně v něm jde o podvod za 229 milionů korun. K hlavním obviněným patří Petr Forman, někdejší náměstek bývalého ministra pro místní rozvoj Pavla Němce (US-DEU), a Formanův poradce Radim Špaček. Další stíhaní jsou z firem, jejichž prostřednictvím prý byly peníze zpronevěřené z fondů EU legalizovány.

Sdílet tento příspěvek