Eurokomisařka Vestagerová v Praze jednala s Bartošem o digitálních prioritách předsednictví

25.01.2022
Euroskop.cz, ČTK, Fotobanka ČTK

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) včera s eurokomisařkou Margrethe Vestagerovou diskutoval o prioritách českého předsednictví v Radě EU, které nastane v druhé polovině roku, elektronické identitě, kybernetické bezpečnosti nebo transatlantické spolupráci. Řekl to na tiskové konferenci. Podle Vestagerovébude Česko EU předsedat v době, kdy bude schvalována důležitá legislativa týkající se umělé inteligence nebo způsobu, jakým je nakládáno s daty občanů EU.

Otázka kybernetické bezpečnosti podle Bartoše trápila Česko i v době koronaviru. Má za důležité, aby jednotlivé členské země EU k tématu přistupovaly zodpovědně nejen dobrou legislativou, ale i faktickým řešením bezpečnosti občanů i EU jako celku. „Můžeme sdílet zkušenosti, lidské zdroje a i v rámci vzájemné spolupráce můžeme reálnému nebezpečí čelit v budoucnu společně,“ poznamenal.

Pozitiva i negativa umělé inteligence

Co se týče umělé inteligence, vidí v ní Česko podle Bartoše obrovský potenciál, zároveň ale neopomíjí její případnou nebezpečnost. Je tak nutné nastavit podmínky, které otevřou benefity využití umělé inteligence například v obchodu, ale zároveň zachovají určité limity, aby technologie nemohla být zneužita.

Zároveň ministr zmínil, že evropské peníze určené na digitální nebo environmentální transformaci by se měly využít mimo jiné na pomoc menším a středním firmám a samosprávám. „Aby to nebyly pouze velké energetické projekty, ale abychom šli cestou koheze a vytvářeli zdravé podnikatelské prostředí, kde mají i ti střední šanci soutěžit na té nejvyšší úrovni,“ dodal Bartoš.

Česká republika je podle eurokomisařky dokonale vybavena

Výkonná místopředsedkyně Evropské komise pro Evropu připravenou na digitální věk a komisařka pro hospodářskou soutěž Vestagerová uvedla, že Česko bude Radě EU předsedat v době, kdy je schvalována legislativa týkající se umělé inteligence či způsobu nakládání s daty občanů. Za důležité ale považuje i jiné aktuální otázky, například vysoké ceny energií.

Vestagerová dále uvedla, že Česká republika je podle ní dokonale vybavena pro oblast kybernetické bezpečnosti a má v tomto ohledu velké zkušenosti.

Místopředsedkyně komise se včera sešla se zástupci společností a organizací k diskusi o digitální transformaci a hospodářské soutěži. Vystoupila také na konferenci Právnické fakulty Univerzity Karlovy (UK). Po jednání s Bartošem, kterého se měl zúčastnit i ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), ji čekalo ještě setkání s poslanci a senátory a zakončení programu v historické budově Karolina na UK, kde převzala zlatou pamětní medaili UK za výjimečný přínos v oblasti hospodářské soutěže.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek