Vláda včera diskutovala s generálním tajemníkem Rady EU o předsednictví

27.01.2022
Euroskop.cz, ČTK, Fotobanka ČTK

Vláda včera diskutovala s generálním tajemníkem Rady Evropské unie Jeppem Tranholmem-Mikkelsenem o úkolech pro české předsednictví v EU, které nastane ve druhé polovině roku. Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

„Bavili jsme se o tom, co předsednictví znamená pro jednotlivé členy vlády, jaké z toho vyplývají úkoly, jaké z toho vyplývají povinnosti a funkce na nejrůznějších úrovních. Myslím, že setkání a informace byly velmi podnětné a pomohou nám v přípravách na předsednictví,“ uvedl ministerský předseda.

Plán revize rozpočtu

Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) plánuje revizi příprav i vyčleněného rozpočtu. Minulý kabinet ANO a ČSSD v srpnu navýšil rozpočet předsednictví o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Opoziční politici, ekonomové a další osobnosti v létě kritizovali tehdejší rozpočet, ale i malou pozornost, kterou předsednictví podle nich vláda věnovala. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a dosud poslední české předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun.

Vláda včera také schválila novou verzi zajištění propagačních předmětů a protokolárních darů v souvislosti s předsednictvím. Podle materiálu, který má ČTK k dispozici, například předsedové vlád a prezidenti, kteří se v ČR zúčastní akcí na nejvyšší úrovni, obdrží například protokolární dar, odznak, poznámkový blok, propisku a papírové desky.

Schválené propagační předměty

Vedoucí delegací neformálních Rad obdrží set dvou sklenic, zástupci Evropského parlamentu a Evropské komise sklenice a karafu z rodinné sklárny Rückl. Dále pak dostanou podobnou sadu darů jako prezidenti a premiéři zemí EU.

Členové delegací neformálních pracovních skupin konaných v ČR, ale též VIP účastníci konferencí a dalších akcí podle dokumentu obdrží plátěnou tašku, propisku, deštník, blok, ručník, desky, tužku a pohlednici s předsednickou známkou.

„Celkové předpokládané náklady na propagační předměty a protokolární dary činí odhadem 12 milionů Kč, což je méně než polovina nákladů vynaložených při prvním předsednictví v roce 2009, kdy činily celkové náklady 26,1 milionu korun,“ uvedla vláda.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek