Británie navrhla ubrat chudším

06.12.2005

Pro Českou republiku by seškrtání znamenalo snížení příjmů z EU v letech 2007 až 2013 o zhruba dvě miliardy eur.

Británie navrhla ubrat chudším

Radnice ve Vysokém Mýtě letos z evropských fondů získala 49 miliónů korun na likvidaci odpadů. O tom, jaké bude mít vyhlídky na další dotace, například na opravu radnice a silniční obchvat, rozhodují právě teď evropští státníci. Úsporný návrh rozpočtu EU, který včera představil britský ministr zahraničí Jack Straw, by šance Vysokomýtských podstatně snížil.
Británie v návrhu evropských financí na léta 2007 až 2013 seškrtala peníze určené novým členským zemím právě na podporu projektů, jako jsou nové silnice nebo čističky. Suma je o 8,5 procenta nižší oproti tomu, co jako předsednická země unie navrhlo v červnu Lucembursko.
Pro Českou republiku by seškrtání znamenalo snížení příjmů z EU v letech 2007 až 2013 o zhruba dvě miliardy eur. Celkový poměr by měl v příštích sedmi letech být: 27 miliard eur dotací pro Česko, 7 miliard eur českých odvodů do evropské pokladny.

Paroubek není proti

Britské diplomaty nyní čeká deset dnů tvrdého vyjednávání do 15. prosince, kdy se sejde summit EU, který by měl o návrhu rozpočtu rozhodnout.
Jako kompenzaci „nováčkům“ Británie navrhla, že ze své slevy, tzv. britského rabatu, dá během sedmi let na rozšíření unie na východ osm miliard eur. Prodloužit by se měla také lhůta, během které musí noví členové podporu z EU vyčerpat.
„Návrh britského předsednictví je nepřijatelný. Je to rozpočet pro mini-Evropu, ne pro silnou, otevřenou a konkurenceschopnou Evropu. Návrh jednoduše není realistický,“ byla první reakce předsedy Evropské komise José Barrosa. Vadí mu především málo peněz pro nováčky a na investice.
Český premiér Jiří Paroubek návrh neodmítl a řekl, že by se měl „minimálně velmi dobře zvážit“. Dotace ve výši původního „lucemburského“ návrhu by podle něj Česko možná ani nevyčerpalo. (Podobně argumentoval při snížení dotací i britský premiér Tony Blair.)
Britský návrh naopak jednoznačně zavrhlo Polsko, největší z nových zemí unie.
Britské předsednictví seškrtalo předchozí návrh rozpočtu na 1,03 procenta hrubého domácího produktu pětadvacítky. V sedmi letech tak unie utratí necelých 847 miliard eur, komise přitom navrhovala víc než bilión.
Nové země by z něho měly dostat 146 miliard eur. Oproti původním očekáváním by ale přišly o 14 miliard eur na rozvoj chudých regionů.
„Zkrácený rozpočet bude vyhovovat především čistým přispěvatelům do rozpočtu, jako jsou Nizozemsko nebo Švédsko,“ míní Guillame Durand, analytik Evropského politického centra v Bruselu.
„Solidarita je staromódní koncept. Nikdo se ho při jednáních v Evropské unii nedrží, všichni sledují své národní zájmy,“ tvrdí Durand.

Na dotace bude víc času

Británie sice nabízí novým členům unie nižší subvence, ale také zjednodušení podmínek pro čerpání peněz. Na to má být napříště čas tři roky po udělení dotace, a ne dva jako dosud.
„Vyčerpat“ přitom znamená „najít zdroje pro spolufinancování“ a projekt v zásadě dokončit, tedy alespoň fakturovat. Spolufinancování z veřejných rozpočtů jednotlivých zemí navrhují Britové snížit z 25 procent na 15 procent.
Jediným, kdo nebude muset ustoupit, je Francie. Blair původně chtěl vyměnit britský rabat za reformu financování zemědělství.
Revizi podpor farmářům Britové plánují na rok 2008. Změna ale díky dohodě, kterou si vynutila Francie, nepřijde před rokem 2013.

Co znamená evropský rozpočet pro Česko
Deset nových členských zemí dostane podle britského návrhu celkem o 13,6 miliardy eur méně do fondů určených na obnovu.
Tím pádem by se v letech 2007 až 2013 mohl snížit příspěvek EU Česku o cca jednu a půl miliardy eur (asi 45 miliard korun).
Pokles by znamenal například méně peněz na stavbu dálnic, na železniční koridory, na podporu programů proti nezaměstnanosti nebo na likvidaci odpadů.
V rozpočtu na léta 2004 až 2006 může Česko čerpat ročně 4 procenta svého HDP z evropských fondů. To je v případě roku 2005 115 miliard korun.
Podle Ministerstva financí letos vyčerpáme 35 až 36 miliard z evropských fondů, což je zhruba třetina z peněz určených pro Českou republiku.
Do společné pokladny Evropské unie Česko letos zaplatí 29 miliard korun.

Zdroj: HN, MINISTERSTVO FINANCÍ, reuters

Sdílet tento příspěvek