Česká dohoda s Čínou podle MF plně nevyhovuje právu EU

08.12.2005
Ve smlouvě o ochraně investic podle MF chybí článek o základních bezpečnostních zájmech EU. Podobné smlouvy ovšem mají s Čínou podepsány i další členské země EU.

Dohoda o ochraně a podpoře investic s Čínou, kterou v noci na dnešek schválila vláda, není podle ministerstva financí v souladu s právem EU. Ve smlouvě podle MF chybí článek o základních bezpečnostních zájmech EU. Tato klauzule umožňuje EU v případě potřeby pozastavit, omezit nebo přerušit hospodářské vztahy s Čínou. MF ovšem tvrdí, že její absence ve smlouvě by neměla způsobit vážnější potíže.

„Předložená dohoda s Čínou je sice, pokud jde o absenci článku o základních bezpečnostních zájmech, neslučitelná se závazky vyplývajícími z členství ČR v EU,“ sdělil mluvčí MF Marek Zeman. Ve vztahu k závazkům, které má ČR vůči EU podle něj nevznikne žádný rozpor, protože právo EU má před smlouvou přednost.

ČR ovšem není jedinou zemí, která s Čínou sjednala dohodu o ochraně a podpoře investic, jež plně nevyhovují evropskému právu. Mezi tyto země patří Německo, Velkou Británie, Francie, Nizozemsko, Belgie, Estonsko, Finsko, Dánsko a Slovensko. Podle Zemana jsou smlouvy uzavřené s těmito zeměmi mnohdy nekompatibilnější než je tomu u smlouvy české.

Hospodářské noviny ale upozornily, že ještě větší problém v nové dohodě představuje článek o volném převodu peněz. Čínská vláda si totiž vymínila, že každý převod financí musí schválit, což podle HN výrazně komplikuje situaci českých investorů.

Podle MF ale nová dohoda odstranila nevýhodný stav, kdy byly platby z Číny do zahraničí silně omezené a závisely na aktuálním stavu devizového hospodářství Číny. „Čína se v nové dohodě zaručila, že umožní převod všech plateb investora do zahraničí, ve volně směnitelné měně a bez zbytečného prodlení. V souladu s čínským právním řádem v oblasti devizové kontroly bude každý převod podléhat určitému administrativnímu schvalovacímu procesu,“ řekl Zeman.

Vládou schválená dohoda o ochraně a podpoře investic s Čínou nahradí smlouvu z roku 1991, která byla podle ministerstva financí výhodná pro čínskou stranu. Nová dohoda podle ministra financí Bohuslava Sobotky výrazně zlepšuje postavení českých investorů v Číně a je i důležitým pokrokem v harmonizaci podmínek s EU.

Sdílet tento příspěvek