Pavel Bém: O rozpočtu EU by se mělo diskutovat ve sněmovně

11.12.2005

Občanští demokraté chtějí, aby se o postoji České republiky k novému návrhu rozpočtu Evropské unie diskutovalo v Poslanecké sněmovně.

„Já bych za logické považoval, kdyby s tím předseda vlády přišel sám,“ řekl místopředseda ODS Pavel Bém v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce na dotaz, zda bude ODS žádat zařazení tohoto bodu na schůzi sněmovny.

Vláda chce na svém příštím zasedání schválit materiál, podle něhož bude Česká republika vyjednávat o novém rozpočtu Evropské unie na nadcházejícím summitu EU. Členské státy EU totiž odmítly sporný britský návrh unijního rozpočtu na příštích sedm let. Londýn poté oznámil, že předloží nový.

„Česká pozice je jednat tak, aby bylo možné dojít k dohodě,“ uvedl ve středu premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Dodal, že i původní britský návrh je pro Českou republiku výhodný, i když k němu má Praha výhrady.

„Je logické, že polský i maďarský premiér vyjádřili naprostý, absolutní nesouhlas, já jsem se divil, proč se za české národní zájmy nepostavil premiér Jiří Paroubek,“ řekl Bém.

Podle zamítnuté představy Londýna by celkové příjmy Česka z unijního rozpočtu tvořily 755 miliard korun, 279 miliard korun by Česko platilo do rozpočtu unie.

Čistý zisk v následujících sedmi letech by byl zhruba 480 miliard korun. Roční příjmy by tak dosahovaly průměrně 69 miliard korun. „To je jedenáctkrát více než nyní, je to nesrovnatelné,“ prohlásil nedávno premiér.

Lídři EU se na finanční perspektivě pětadvacítky nedohodli letos v červnu, novou kompromisní dohodu se pokusí najít příští týden v Bruselu. Česko má zájem na urychleném schválení rozpočtu kvůli čerpání peněz z evropských fondů.

Sdílet tento příspěvek