Spolufinancování evropských projektů zajistí jen reforma výdajů, tvrdí MF

14.12.2005
Ministerstvo financí apeluje na prohloubení reformy veřejných financí a změnu trendu vývoje povinných rozpočtových výdajů, tak aby byl zajištěn dostatek prostředků na spolufinancování projektů dotovaných Evropskou unií v letech 2007 až 2013.

Ministerstvo financí apeluje na prohloubení reformy veřejných financí a změnu trendu vývoje povinných rozpočtových výdajů, tak aby byl zajištěn dostatek prostředků na spolufinancování projektů dotovaných Evropskou unií v letech 2007 až 2013. Vyplývá to z analýzy, kterou ministerstvo financí předloží k projednání vládě.

Za další nezbytné kroky k zajištění spolufinancování „evropských“ projektů ministerstvo považuje zavedení společného plánování výdajů národních a evropských peněz. Změnit by se také měly priority výdajů veřejných, které by měly být více zaměřeny právě na výdaje na spolufinancování.

Výdaje na spolufinancování výrazně vzrostou v roce 2008, kdy by se měly zvýšit ze současných 5,3 miliard korun až na 24,6 miliardy. Ministerstvo upozornilo na to, že přes značný objem peněz nutných v případě maximálního čerpání zdrojů z EU (v průměru 31,5 miliardy Kč v letech 2008 – 2013) jde z makroekonomického hlediska v poměru k celkovým výdajům veřejných rozpočtů o relativně malou částku. Podíl maximální výše spolufinancování nikdy nepřekročí dvě procenta výdajů veřejných rozpočtů.

Výdaje na spolufinancování ale budou tvořit značnou část nepovinných výdajů veřejných rozpočtů (až 5 procent v roce 2013). Bez změny struktury výdajů by proto podle MF nemohl být tento růst financován jinak než deficitem nebo zvýšením celkového daňového zatížení.

Lídři Evropské unie se na finanční perspektivě pro léta 2007 až 2013 zatím nedohodli, novou kompromisní dohodu se pokusí najít tento nebo příští týden. Česko má zájem na urychleném schválení rozpočtu právě kvůli čerpání peněz z evropských fondů.

Sdílet tento příspěvek