Vláda schválila koncepci informování o evropských záležitostech

22.12.2005
Kabinet vyčlenil z rozpočtu na komunikaci s občany o evropských záležitostech 40 milionů korun.

Vláda na svém dnešním zasedání schválila nová témata Koncepce informování o evropských záležitostech v ČR, která chce v roce 2006 komunikovat občanům. V souvislosti s tím z rozpočtu vyčlenila 40 milionů korun.

„Jde nám především o to, aby se občané mohli snadno a přehledně dozvědět co největší množství informací především o tom, co jim může pomoci v každodenním životě – například kde a za jakých podmínek lze studovat a pracovat, nebo kde a jak je možné získat podporu z evropských fondů. Za podstatné považujeme také informace o budoucím vývoji Unie, především ve vztahu k České republice,“ prohlásil po zasedání vlády premiér Jiří Paroubek.

Polovina z vyčleněných peněz půjde na grantový systém, zbytek pak především na zachování stávajícího informačního systému o EU Úřadu vlády ČR. „Jsou určeny především na chod a údržbu systému informování občanů o Evropské unii, tedy internetového portálu www.euroskop.cz , bezplatné telefonní informační linky Eurofon a Eurocentra Praha,“ uvedla Petra Mašínová, ředitelka Odboru pro informování o evropských záležitostech, který má na Úřadu vlády ČR osvětu o Evropské unii na starosti. S dalšími prostředky Úřad vlády počítá pro vybudování Eurocenter v regionech ve spolupráci s místními samosprávami a dalšími subjekty.

Dvě ze čtyř prioritních témat informování o EU zůstanou i pro další rok: Budoucnost Evropy a projekt EU do škol. Nově se však vláda zaměří na bezpečnostní problematiku. Téma Bezpečná Evropa obsáhne takové oblasti, jakými jsou vstup České republiky do Schengenského systému, Společná zahraniční a bezpečnostní politika, či příklady dobré praxe při zavádění evropských modelů policejní práce v ČR.

Pro rok 2006 se také znovu počítá s grantovým systémem. Do něho se bude opět moci zapojit jakýkoliv subjekt s projektem informujícím o EU. Minulém roce bděla nad losováním členů výběrových komisí Transparency International – ČR a při samotném výběru projektů pak asistovala i média. Transparentní přístup zůstane zachován, stejně jako celková částka 20 milionů korun, kterou vláda vyčlenila na projekty neziskového sektoru.

Česká republika je první členskou zemí unie, která zahájila národní debatu o budoucnosti Evropy. Vládou přijatá Koncepce informování o evropských záležitostech v ČR vloni v červenci byla reakcí na výsledek zasedání Evropské rady. Ta po neúspěšných referendech k ústavní smlouvě ve Francii a Holandsku vyzvala členské státy k nastartování celonárodních diskusí k evropským záležitostem.

Samotná komunikační strategie Úřadu vlády ČR byla již veřejně oceněna jak místopředsedkyní Evropské komise pro komunikaci Margot Wallströmovou, tak samotným předsedou Komise José Barrosem. Barroso v souvislosti s ní označil Českou republiku za průkopníka nové komunikační strategie Komise – tzv. Plánu D.


Zdroj: Odbor pro informování o evropských záležitostech, Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek