Evropská komise dá českým projektům přes 3 miliardy

23.12.2005
EK schválila devíti z celkem 19 tuzemských projektů, které obdržela v letošním roce, příspěvek více než 111 milionů eur.

Jde o projekty z oblasti infrastruktury životního prostředí, které se financují z Fondu soudržnosti. Informovala o tom mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová.


Například na zlepšení kvality vod v oblasti soutoku řek Bečvy a Moravy půjde z unijních peněz zhruba 7,5 milionu eur (přes 200 milionů Kč), což je více než 60 procent celkových nákladů. Částkou téměř 12 milionů eur (zhruba 350 milionů Kč) přispěje unie na novostavbu veřejné splaškové kanalizace a čistírnu odpadních vod v Kravařích. Míra pomoci v tomto případě dosáhla 80 procent.

„V nejbližších dnech ještě očekáváme schválená rozhodnutí k projektu Cidlina a k dopravnímu projektu Plzeň – Stříbro,“ uvedla náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová.

Ministerstvo počítá s tím, že v roce 2006 bude schváleno dalších osm projektů. Částka 938 milionů eur, která byla ve Fondu soudržnosti určena na roky 2004 až 2006, by tak měla být vyčerpána.

Sdílet tento příspěvek