Cizinci z EU zatím snadnější přístup k českým pozemkům nemají

04.01.2006
Vláda přerušila jednání o novelách zákonů, které by měly umožnit zemědělcům z ostatních zemí Evropské unie snadnější přístup k zemědělské půdě v Česku.

Vláda přerušila až do 30. června jednání o novelách devizového zákona a zákona o privatizaci státní půdy, které by měly umožnit zemědělcům z ostatních zemí Evropské unie snadnější přístup k zemědělské půdě v Česku.

Učinila tak z důvodu toho, že by novely do voleb nestihly projít Poslaneckou sněmovnou. Již dříve proti návrhům protestovala Agrární komora, Zemědělský svaz i Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů. Podle jejich společného stanoviska jsou čeští zemědělci proti konkurentům ze staré evropské patnáctky poškozováni horšími podmínkami, zejména v dotacích.

Pokud by k tomu přibyl ještě volný přístup cizinců k české půdě, znamenalo by to její výprodej do zahraničních rukou a útlum českého zemědělství a úbytek českých farmářů.

V současné době požaduje stát po cizincích ke koupi zemědělského nebo lesního pozemku požaduje minimálně tříletý pobyt na území ČR. To však odporuje přístupové smlouvě. Po schválení novel by jim pro získání pozemků stačilo, pokud v ČR získají trvalý pobyt a usadí se zde.

ČR si při vyjednávání podmínek vstupu do EU dohodla přechodné sedmileté období pro nakupování zemědělských a lesních pozemků cizinci. To je ale podle kritiků do značné míry formální, protože nákup půdy je otevřen zahraničním soukromě hospodařícím rolníkům. Jejich přístup k pozemkům je proto ztížen dalšími podmínkami v domácích předpisech.

Sdílet tento příspěvek