ČR nemůže zavést nulovou sazbu DPH na potraviny

09.01.2006
Podle evropského komisaře László Kovácse je nulová sazba DPH důsledkem historického vývoje a Evropská komise se snaží o odbourání těchto výjimek.

Podle evropského komisaře László Kovácse nemůže zavést nulovou daň z přidané hodnoty na potraviny. Komisař to uvedl v reakci na dotaz českého europoslance Hynka Fajmona.

Fajmon v písemné interpelaci poukázal na to, že řada členských zemí nyní zavedla nulovou DPH na potraviny, a označil to za výhodu pro tyto státy na jednotném vnitřním trhu EU. Zeptal se, zda ČR může také tak postupovat.

Kovács ve své odpovědi argumentoval tím, že nulová sazba DPH na některé druhy zboží a služeb včetně potravin v některých starých členských zemích je důsledkem historického vývoje a Evropská komise se snaží o odbourání těchto výjimek.

Staré členské země mají právo uplatňovat nulovou sazbu tam, kde ji měly zavedenou před rokem 1991, ale pouze dočasně. Obecně v Evropské unii platí zásada, že základní sazba DPH nesmí být nižší než 15 procent. Snížená sazba, jež může činit nejméně 5 procent, může být uplatněna pouze na zboží a služby, které jsou součástí příslušné směrnice EU. Mezi takové zboží patří i potraviny.

Nulovou sazbu DPH u potravin využívá v současné době ze všech zemí EU pouze Velká Británie a částečně Irsko. V ostatních zemích, kromě Lucemburska, kde sazba činí 3 procenta, je sazba pětiprocentní nebo vyšší.

Potravin se netýkají plánované změny v systému DPH, na nichž se nedohodl prosincový summit EU a byly odloženy na lednové zasedání ministrů financí. Pokud by prošel návrh připravený britským předsednictvím, dostala by ČR možnost prodloužit přechodné období pro používání snížené (pětiprocentní) sazby DPH na byty a na dodávky tepla a také dočasnou výjimku umožňující aplikovat tuto sazbu na dětské pleny, to vše do roku 2015.

Sdílet tento příspěvek