EK zažalovala ČR kvůli nedostatečné aplikaci směrnic

10.01.2006
ČR stále zcela nesladila svou legislativu a praxi s požadavky EU na uznávání diplomů lékařů a zubařů.

Evropská komise zažalovala Českou republiku u Evropského soudního dvora za to, že stále zcela nesladila svou legislativu a praxi s požadavky EU na uznávání diplomů lékařů a zubařů. Příslušné směrnice měly být plně převedeny do českého práva k 1. květnu 2004, kdy ČR vstoupila do EU.

Komise uvedla, že ČR sice převedla do svého práva základní požadavky těchto směrnic, nikoli však opatření, jimiž se zjednodušuje dočasné poskytování služeb zubaři a lékaři z jiných zemí EU, kteří nejsou v Česku trvale usazeni.
Evropské právo zajišťuje řadě profesí, včetně lékařů a zubařů, uznávání diplomů a kvalifikací ve všech zemích EU. Poskytuje jim tak možnost bez větších překážek poskytovat služby v celé unii.

Stížnost k Evropskému soudnímu dvoru je třetí etapou procedury EU pro porušení práva. Soud se jí bude nyní zabývat a vyzve českou stranu k vyjádření. Procedura v těchto případech trvá obvykle zhruba rok. Pokud soud dá za pravdu komisi, „odsoudí“ Českou republiku k nápravě, tedy k odstranění nedostatků.

Případný finanční postih může nastat teprve v případě, že by ČR nadále evropské právo porušovala a nereagovala na dvě výzvy EK ke splnění rozsudku. Komise by se pak obrátila opět na soud s návrhem na uvalení finanční sankce.

Podobně jako ČR „dopadly“ i další členské země. Estonsko postavila Komise před ESD kvůli nedostatečné aplikaci směrnic o poštovních službách. Řecko a Itálie budou čelit žalobě za nepřevedení evropské směrnice o modernizaci účetnictví. Řecko navíc dosud neaplikovalo další normu o reorganizaci a likvidaci úvěrových institucí. Za nedostatečné přebírání evropských předpisů bylo před soud postaveno i Švédsko, Lucembursko a Francie.

Podle evropského komisaře Charlese McCreevyho bude EK důsledně dohlížet na dodržování pravidel, díky kterým mají občané a podniky těžit výhody z jednotného vnitřního trhu unie. Upozornil, že všechny tyto předpisy schválily vlády členských zemí. Nicméně ocenil, že všechny členové EU dosáhli v poslední době v rámci přebírání evropské legislativy značného pokroku.

Sdílet tento příspěvek