ČR a Dánsko se přou o uvolnění pracovního trhu

11.01.2006
Premiér Paroubek uvedl, že stanovisko těch členských zemí, které hovoří o solidaritě s Východem, avšak svůj pracovní trh uzavírají, je pokrytecké.

Mezi Dánskem a ČR propukla před návštěvou českého premiéra Jiřího Paroubka v Kodani polemika o otázce otevření pracovního trhu pro občany nových členských zemí EU. Šéf české vlády v rozhovoru pro úterní vydání dánského listu Jyllans-Posten řekl, že stanovisko těch členských zemí, které hovoří o solidaritě s Východem, avšak svůj pracovní trh uzavírají, je pokrytecké.

„Nazývám to pokrytectvím. Rozumím tomu, že Německo, jež má deset procent nezaměstnaných proti devíti procentům v ČR, svůj trh neotevírá. Nezaměstnanost v Dánsku je ale jedna z nejnižších v Evropě, a proto dánské stanovisko nechápu,“ prohlásil Paroubek.

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen odpověděl, že jeho země zavedla jeden z nejliberálnějších režimů v unii. „Dánsko je jednou ze zemí EU, kde existuje svobodný přístup na trh práce pro státní příslušníky nových východních zemí. Klademe si však jako podmínku, že se na ně budou vztahovat tatáž pravidla (a budou mít stejné mzdy), jako je tomu u dánských zaměstnanců,“ uvedl.

Dánsko podle něho zavedlo do svého sociálního systému a pravidel pro zaměstnávání „různé mechanismy, aby nemohly být zneužívány sociální vymoženosti“.

Kodaň v roce 2004 zřídila přechodný režim pro občany nových členských zemí, kteří by v Dánsku chtěli pracovat. Podmínkou je, že tito uchazeči musí získat pracovní smlouvu, která je v souladu s dánskými kolektivními smlouvami. Kromě toho musejí být placeni podle platných norem.

Tento režim, který byl přijat po nátlaku odborů, skončí 1. května. Jeho cílem je zabránit „sociálnímu dumpingu“ a přílivu pracovníků z nových členských zemí.

Sdílet tento příspěvek