EK vybídla Česko k lepšímu plánování rozpočtů

11.01.2006
Zároveň vyzvala k posílení dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí urychlením reformy důchodů a zdravotního pojištění.

Evropská komise dnes doporučila České republice, aby zlepšila kvalitu plánování svých rozpočtů a aby posílila dlouhodobou udržitelnost veřejných financí urychlením reformy důchodů a zdravotního pojištění. Ve výroční zprávě o českém programu konvergence také vyzvala, aby se ČR ambiciózněji chopila očekávaného hospodářského růstu a pro rok 2008 naplánovala nižší deficit než 2,7 procenta HDP.

Česká republika podle názoru EK postupuje podle plánu a měla by splnit podmínky pro přijetí eura v roce 2010. Národní konvergenční plán považuje Komise za realistický. Podle exekutivy je ovšem Česko ohroženo vysokými rozpočtovými náklady, které rostou v důsledku stárnutí obyvatelstva a ohrožují dlouhodobou udržitelnost veřejných financí.

Evropský komisař Almunia upozornil na „významný problém stárnutí obyvatelstva“ v Česku a vyzval, aby ČR rychle zavedla reformy důchodového systému a zdravotnictví.

Navzdory hospodářskému růstu klesl český rozpočtový deficit v hodnoceném období pouze o jedno procento, uvedla EK. Hlavním důvodem je navíc pokles veřejných výdajů, nikoli zvýšení příjmů. Rozpočtové plánování bylo zatím „opatrné“ a na straně příjmů se z jednoho roku do druhého převáděly značné přebytky. Kdyby se z politických důvodů utratily v letošním volebním roce, mohla by bilance na jeho konci vypadat hůře.

Opatření plánovaná v oblasti veřejných financí jsou zhruba v souladu s makroekonomickými plány na léta 2005-8, píše dále EK ve zprávě o Česku. Líbí se jí plánované výdaje na opatření zaměřená na růst a zaměstnanost, zejména omezování významu veřejného sektoru v ekonomice a posun daňového břemene z přímých na nepřímé daně. Žehrá však na to, že „vláda si je sice vědoma problému dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, její program však neobsahuje žádné konkrétní kroky, jak ho řešit.“

Střednědobým cílem stavu rozpočtu vyplývajícím z konvergenčního programu byl schodek „okolo 1 %“ HDP vyjádřený v cyklicky očištěných hodnotách bez jednorázových a jiných prozatímních opatření, což je v souladu s Paktem o stabilitě a růstu. Komise ovšem předpokládá, že tohoto cíle bude dosaženo až po skončení programového období, konkrétně v roce 2012.

Sdílet tento příspěvek