Svoboda: Pracovní trh pro Čechy nyní zřejmě uvolní Španělsko

12.01.2006
Po Británii, Irsku a Švédsku by letos mohlo podle ministra zahraničí Cyrila Svobody pro Čechy otevřít svůj pracovní trh Španělsko.

Po Británii, Irsku a Švédsku by letos mohlo pro Čechy otevřít svůj pracovní trh Španělsko. Po včerejším jednání vlády to řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Dalo silný příslib, že učiní liberalizační krok, nebude tedy dále trvat na přechodném období,“ prohlásil Svoboda.

V lednu nebo v únoru Evropská komise vydá zprávu, která by měla potvrdit, že možnost zaměstnávat lidi uvnitř EU bez omezení je potřebná. „Zatím nemáme signály, že by další země šly touto liberalizační cestou,“ řekl Svoboda.

Letos v květnu skončí dvouleté období, po kterém staré země EU přehodnotí, zda jsou pracovní omezení pro nové členské země opodstatněná. Další šance na změnu přijdou za tři roky a poslední bariéry musí zmizet v roce 2011.

Šéf české diplomacie dnes upozornil na to, že čeští občané ale mohou v jiných členských zemích včetně Rakouska a Německa pracovat už nyní. „Máme dvoustranné smlouvy o kvótách. Ti, kteří tam chtějí pracovat, už tam pracují,“ tvrdí. V případě Německa přitom tyto kvóty podle Svobody nejsou naplněny. S Vídní nyní česká diplomacie domlouvá novou dohodu o recipročním zaměstnávání odborníků.

Češi podle ministra zahraničí nepředstavují pro pracovní trhy západní Evropy žádnou hrozbu, nikam hromadně za prací neodcházejí. Tamní vlády ale budou posuzovat všechny nové členské země dohromady, takže Praha bude zřejmě muset počkat, až začne západní Evropa stejně vnímat například také Polsko a další státy z bývalého komunistického bloku.
Česko vůči západoevropských vládám žádná odvetná opatření nechystá, naopak bude prosazovat, aby na český pracovní trh měly po svém vstupu do EU volný přístup také Bulhaři a Rumuni, dodal Svoboda.

Sdílet tento příspěvek