Vláda pracuje na zrychlení přejímání evropské legislativy

12.01.2006
Za 8 měsíců doby své existence vláda projednala 105 návrhů zákonů. Více než 50 procent z nich (54 návrhů) bylo transformačních, čili takových, které realizovaly směrnice EU.

Vláda na svém středečním zahájení projednala zprávu o transformaci platných směrnic EU do právního řádu ČR. Již poněkolikáté přijala usnesení, kterým bere zprávu Evropské komise na vědomí. Ministři se na základě zprávy diskutovali o budoucím zajištění transformace platných směrnic do českého právního řádu.

Podle ministra pro místní rozvoj Petra Zářeckého, který je zároveň předsedou Legislativní rady vlády, je důležité, aby byl tento proces v budoucnu plynulý, a aby ty návrhy, které vláda předkládá, byly včasné, v dostatečném předstihu. Všechny další prvky legislativního procesu, včetně obou komor parlamentu i prezidenta, by tak měly čas k pečlivému plnění svých úkolů.

Za 8 měsíců doby své existence vláda projednala 105 návrhů zákonů. Více než 50 procent z nich (54 návrhů) bylo transformačních, čili takových, které realizovaly směrnice EU. Toto číslo považuje Zářecký za „výrazný úspěch“, ovšem přiznává, že tato transformace nekončí projednáním návrhu zákona vládou, ale musí být ukončen celý legislativní proces až do publikace příslušného právního předpisu ve Sbírce zákonů.

A když se podíváme na sumu notifikovaných předpisů, tak tato statistika není v ČR příliš příznivá. K 28.12. loňského roku nebylo dosud zahájeno notifikační řízení u 36 směrnic a u 39 bylo zahájeno jenom částečné notifikační řízení.

Délka celého procesu je vázána na návrhy zákonů, které byly předloženy parlamentu, a v současné době záleží na tom, kdy a v jaké lhůtě, projedná Poslanecká sněmovna, navazujícím způsobem také Senát, a jak probíhá další legislativní proces, včetně pravomocí prezidenta republiky.

Sdílet tento příspěvek