Dánsko slibuje Čechům snadnější přístup k zaměstnání

13.01.2006
Zda Dánsko úplně otevře svůj pracovní trh občanům nových států EU, by mělo být jasné na jaře, po vyhodnocení dvouletých zkušeností.

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen po čtvrteční schůzce s předsedou české vlády Jiřím Paroubkem slíbil pružnější přístup dánských úřadů k udělování pracovních povolení pro české občany, kteří si budou v Dánsku hledat zaměstnání. Zda Dánsko úplně otevře svůj pracovní trh občanům nových států EU, by mělo být jasné na jaře, po vyhodnocení dvouletých zkušeností.

Pro dánskou vládu je podle jejího premiéra důležité, aby občané nových členských zemí měli stejné podmínky k práci jako dánští zaměstnanci. „Musíme si být jisti, že s nimi nebude zacházeno jako s občany druhé kategorie. To je myslím fér. Je to určitý způsob ochrany pracovníků z nových států,“ uvedl.

Rasmussen zdůraznil, že přechodné období, které Dánsko zavedlo v roce 2004 po vstupu nových členských zemí do EU, mělo sloužit právě zajištění těchto rovných podmínek. Dánsko je podle něj od počátku pro liberalizaci pracovního trhu, případné zrušení přechodného omezení nyní záleží na dohodě politických stran v dánském parlamentu.

Český premiér vyjádření svého dánského kolegy ocenil. Věří, že dánský premiér udělá vše pro uvolnění pracovního trhu v zemi. I při středeční návštěvě Norska vyjádřil přání, aby se nejen tyto severské státy inspirovaly příkladem sousedního Švédska, kde mohou Češi jako v jedné z mála starých zemí EU pracovat bez omezení už od přistoupení do unie v květnu 2004.

Paroubek jednal v Kodani také s dánskými podnikateli, kteří investují v České republice. Podle premiéra například pivovar Carlsberg hodlá využívat společnou distribuční síť s Budvarem. V Modřicích má továrnu společnost Kompan, která vyrábí prvky pro dětská hřiště. Prezident firmy Carl Jeppesen českým novinářům řekl, že Kompan zaměstnává v Česku asi 150 lidí, další se chystá přijmout. Určité překážky v podnikání s nimiž se dříve setkával, podle něj zmizely vstupem České republiky do Evropské unie.

Sdílet tento příspěvek