Česko teď v unii stíhá Řecko

17.01.2006
Česko předhonilo v hrubém domácím produktu na hlavu Portugalsko. Po něm nyní přijde na řadu Řecko. Otázkou zůstává, kdy.

Česko předhonilo v hrubém domácím produktu na hlavu Portugalsko. Po něm nyní přijde na řadu Řecko. Otázkou zůstává, kdy.
„Pokud obě ekonomiky – česká a řecká – pojedou zhruba stejnou rychlostí, bude to někdy kolem roku 2015. Ne dříve,“ říká Radomír Jáč, hlavní analytik společnosti PPF Asset Management.

Po dostižení Řecka se zřejmě „dostihy“ na dlouhou dobu zastaví. Ekonomové tvrdí, že Česká republika se bude s bohatými státy Evropské unie vyrovnávat ještě několik desetiletí. V úrovni hrubého domácího produktu na hlavu je totiž Česko teprve na pětasedmdesáti procentech průměru unie.
Dlouho se také bude dohánět i celková životní úroveň. Například tuzemské a německé mzdy budou podle ekonomů na stejné výši nejdříve za dvacet let.

Úspěchy Česka v porovnání s Portugalskem (a v budoucnu Řeckem) totiž blednou ve světle toho, že obě země byly vždy chudými agrárními zeměmi.
Navíc jak Portugalsko, tak Řecko nevyužilo vstupu do unie a nezměnily výrazně strukturu svých ekonomik: nadále jsou hodně závislé především na zemědělství.

Zvláště markantní je zdržování Řecka. To například unijní příspěvky využilo raději pro tlumení sociálních rozdílů, než aby je „nalilo“ do rozvoje ekonomiky. Jeho hospodářství je nadále značně regulované. Vláda jen neochotně pokračuje v privatizaci.

Sdílet tento příspěvek