Národní rozvojový plán poprvé představen veřejnosti

17.01.2006
Na základě Národního rozvojového plánu budou pak zpracovány jednotlivé operační programy a jejich priority a jednotlivá opatření.

V pondělí 16. ledna byl široké veřejnosti, především z řad nevládních a neziskových organizací, poprvé představen tzv. Národní rozvojový plán na léta 2007 až 2013. Ten podrobně rozpracovává jednotlivé priority a jejich dílčí cíle. Na základě Národního rozvojového plánu budou pak zpracovány jednotlivé operační programy a jejich priority a jednotlivá opatření.

Podpora má být směřována v rámci této strategie přednostně na:

– zlepšování infrastruktury,

– podporu podnikání, inovací a znalostní ekonomiky posilováním výzkumných kapacit, technologického rozvoje, vzděláva-cích aktivit, infrastruktury pro podnikání a inovačních sítí včetně využívání nových informačních technologií,

– tvorbu a zkvalitňování pracovních míst prostřednictvím investic do vzniku nových aktivit a rozvoje lidských zdrojů,

– dlouhodobě udržitelný rozvoj ve všech třech dimenzích, tj. environmentální, ekonomické a sociální,

– zvýšení ekonomické výkonnosti cestovního ruchu využitím a dalším rozvojem dostupného potenciálu.

Schválení Národního rozvojového plánu ve vládě je očekáváno počátkem února 2006. Následovat bude příprava a schválení Národního strategického referenčního rámce (NSRR) a jednotlivých operačních programů. Návrhy NSRR a jednotlivých operačních programů budou poté vyjednávány s Evropskou komisí.
Rozdělení peněz EU do jednotlivých operačních programů má být známo na jaře, Evropská komise by je měla schválit do pod-zimu.

„Česká republika by mohla začít čerpat peníze z evropských fondů v dalším plánovacím období teoreticky už v prvním čtvrtletí příštího roku, kdy by mohly být vypsány první výzvy k po-dávání projektů v nekomplikovaných opatřeních neinvestičního charakteru. Předpokládám však, že se schvalování operačních programů v Evropské komisi poněkud zdrží, a tím se posune i termín vypisování prvních výzev,“ řekl Arnošt Marks z ministerstva pro místní rozvoj.

Česká republika může obdržet v příštích sedmi letech v rámci strukturálních fondů téměř 700 miliard korun. U jednotlivých projektů představuje pomoc EU 85 procent veřejné pomoci, zbylých 15 procent představuje veřejná podpora ČR. Rozpočet unie však musí schválit Evropský parlament, jehož rozpočtový výbor minulý týden rozpočet odmítl.

(aa)

Sdílet tento příspěvek