Doménu budoucího českého předsednictví nevlastní stát

20.01.2006
Internetovou doménu www.eu2009.cz vlastní podle deníku Právo soukromník. MZV již prý podniklo kroky, aby adresu získalo.

Česká republika by měla předsedat Evropské unii v roce. Již nyní se ovšem objevil problém se standardní internetovou doménou jednotlivých předsednictví, která by v případě ČR měla mít podobu www.eu2009.cz. Ta totiž není zaregistrována státem, ale soukromníkem – pražským webovým designérem Lukášem Novákem. Informoval o tom deník Právo.

Podle Ministerstva Ministerstvo zahraničí již podniklo kroky, aby adresu získalo. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář Právu řekl, že úřad už případ řeší a že nevidí žádný problém v tom, aby stát doménu získal. „Je zaregistrovaná zjevně ze spekulativních důvodů, jiný význam to nemá. Spolupracujeme s ministerstvem pro informatiku, abychom doménu získali,“ řekl deníku mluvčí.

Novák je ochoten doménu prodat. Kolář ovšem sdělil, že stát nebude muset doménu odkoupit. Kolář také uvedl, že stát doménu nebude muset odkoupit. „Zákon zná institut, kdy někdo drží značku ze spekulativních, ne obchodních důvodů,“ řekl Právu mluvčí.

Podle právníků, které deník oslovil, v Česku neexistuje předpis, který by speciálně upravoval záležitosti kolem domén. Praxe se řídí pravidly registrace vydanými zájmovým sdružením právnických osob CZ. NIC. Ředitel sdružení Ondřej Filip Právu řekl, že doménu lze zrušit například pokud jsou na ní uvedeny nepravdivé údaje nebo na základě soudního rozhodnutí.

Podle něj by vládní úřady se zrušením domény mohly mít problémy. Prý budou těžko prokazovat, že jsou „nějaká proslulá známka nebo proč by lidi mátlo to, že na doméně nebude to, co tam úřady chtějí“.

Sdílet tento příspěvek