ČR bude vetovat nevýhodné změny v DPH

23.01.2006
Podle Sobotky je návrh rakouského předsednictví na změny daně nevyvážený a je v rozporu se zájmy České republiky.

Česká republika je na úterním jednání ministrů financí EU připravena vetovat rakouský návrh na změny v dani z přidané hodnoty. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky jsou předložené změny v sazbách DPH nepřijatelné. Návrh počítá mimo jiné se zvýšením DPH na výstavbu bytů a vytápění domácností od roku 2008.
„Nedojde-li na zítřejším jednání ke změně, jsem připraven jej vetovat,“ uvedl Sobotka.


Zrušení výjimky zdraží topení i nové byty
ČR má nyní v rámci unijních pravidel povolenou sníženou sazbu DPH na výstavbu a opravu bytů a domů a na vytápění domácností, ale jen do roku 2008. Na zasedání ministrů financí se však již řadu měsíců diskutuje prodloužení této výjimky až do roku 2015.
Rakouský návrh však u bytové výstavby a vytápění s žádným prodloužením výjimek nepočítá, a ČR by tak musela již za dva roky zvýšit sazbu DPH z pěti na 19 procent. Na rekonstrukce a opravy bytů a domů by se výjimka prodloužila jen do roku 2010. V praxi to znamená, že topení by od ledna 2008 podražilo a že ve stejné době by stouply také ceny nových bytů.
Zvýšení daně by se podle odborníků projevilo zejména v nárůstu cen levnějších bytů. Pořízení bydlení by mohlo zdražit o stovky tisíc korun. „Zdražily by se zejména dostupné byty v okrajových částech Prahy, které se nyní prodávají za 30.000 až 40.000 Kč za metr čtvereční. Marže developerů jsou u těchto bytů již teď na hranici udržitelnosti,“ uvedl již dříve generální ředitel společnosti Central Group Dušan Kunovský.
Podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška by se zároveň po roce 2008 výstavba bytů zabrzdila. Odhaduje, že by se méně bytů stavělo následující zhruba dva až tři roky.


Na výjimky starých členů unie se sahat nebude
Zatímco u nových členských států EU chce Rakousko výjimky zrušit či omezit, u starých členů mají zůstat nedotčené a trvalé. „Návrh nerespektuje princip rovného zacházení mezi všemi členskými státy,“ řekl Sobotka s tím, že rozdíly mezi starými a novými zeměmi by se ještě prohloubily. Nižší DPH přitom podle něj nemůže v žádném případě narušit fungování jednotného vnitřního trhu.
Naopak zvýšení daně by podle ministra mohlo závažně poškodit rozvoj bytové výstavby v Česku.
Podle Roberta Kellera z Patria Finance však již stavební firmy a trh se zvýšením DPH od roku 2008 počítají. „Odhadujeme, že by to negativně ovlivnilo poptávku po novém rezidenčním bydlení minimálně na další dva roky, a to i přes úspěšný prodej developerů,“ řekl.


Proti DPH je i Polsko
Na úterním zasedání ministrů financí Evropské unie nebude souhlasit s rakouským návrhem na prodloužení snížené sazby daně z přidané hodnoty ani Polsko. Agentuře Reuters to řekl vedoucí polský diplomat v Bruselu. Varšava se tak v odmítání rakouského návrhu zařadila po bok Prahy. „Návrh je pro nás v nynější podobě nepřijatelný,“ řekl diplomat. Na otázku, zda bude Polsko návrh vetovat, však dodal: „Nemyslím, že to bude nutné. Jsem si jistý, že (rakouské) předsednictví předloží později jiný návrh.“
Na změnách v daních se musejí ministři financí EU shodnout jednomyslně. Předchozí měsíce vytrvale blokovalo dohodu o snížených sazbách DPH Německo.

Sdílet tento příspěvek