Česko zablokovalo dohodu o DPH

25.01.2006
Česko se včera – spolu s Polskem a Kyprem – poprvé postavilo zbytku Evropské unie a zablokovalo jednu z důležitých dohod.

Česko se včera – spolu s Polskem a Kyprem – poprvé postavilo zbytku Evropské unie a zablokovalo jednu z důležitých dohod. Na zasedání ministrů financí vetoval vicepremiér Bohuslav Sobotka změny v sazbách daně z přidané hodnoty.
Podle návrhu by v Česku za dva roky podstatně podražily nové byty. Jejich výstavba by se totiž přesunula z nižší do vyšší sazby DPH, a tím by skončila výjimka, kterou má zatím Česko, ale i Polsko.

„Návrh nebyl přijatelný. Nezbylo nic jiného, než abychom ho zablokovali,“ řekl po schůzce Sobotka.
Ministři financí proto odložili dohodu na konec týdne. Do té doby se musí Česko, Polsko a Kypr rozhodnout, jestli na ni kývnou.
„Doufám, že si uvědomují, že mají obrovskou zodpovědnost,“ varoval tři „rebely“ rakouský ministr financ Karl-Heinz Grasser.

„Není od nich vidět žádná solidarita,“ stěžoval si a dodal: „Ještě jsem nebyl na takovém zasedání, kde je jasné, že některé země nic neztratí, jen ostatním uškodí, ale stejně se postaví proti dohodě.“

Trh s byty kvete. Dočasně?

Vyšší daň by však zdražila nejen stavbu nových bytů postavených na klíč, ale i staveb (nebo rekonstrukce) domků, které si lidé pořizují svépomocí. Jakmile si totiž stavebník najme firmu, která je plátcem DPH, třeba jen na jednu konkrétní práci, pak ji podle nových pravidel musí zaplatit víc než nyní.
Nejistota kolem výjimky pro daň na stavební práce zvyšuje poptávku po bytech. „Na nestandardní situaci se snaží každá firma vydělat,“ hodnotí stav Milan Ganik, výkonný ředitel CPP Development. Proto se také začínají narychlo stavět nové budovy.

„Realitní trh je deformovaný – vzniká tu poptávková a nabídková bublina,“ říká Ganik. S ním souhlasí i řada bankéřů. Shodují se, že až „bublina“ splaskne, poptávka prudce klesne. To může některé firmy s menším „finančním zajištěním“ přivést ke krachu.

Spor s Berlínem a Vídní

Podle Sobotky strávili ministři financí devadesát procent včerejší schůzky právě jednáním o prodloužení výjimek. „Hlavní konflikt byl s postojem Německa. Ministr Steinbrück vytrvale odmítal mé návrhy,“ řekl Sobotka.

Sdílet tento příspěvek