Česko na vetu trvá, Poláci váhají

26.01.2006
Česko se ve středu ocitlo pod silným tlakem ostatních zemí Evropské unie kvůli tomu, že v úterý večer spolu s Polskem a Kyprem zablokovalo dohodu o změnách sazeb daně z přidané hodnoty.

Česko se ve středu ocitlo pod silným tlakem ostatních zemí Evropské unie kvůli tomu, že v úterý večer spolu s Polskem a Kyprem zablokovalo dohodu o změnách sazeb daně z přidané hodnoty.
Veto tří nových členů unie ostatní státy vesměs udivilo a pobouřilo. Dohoda by totiž prodloužila výjimky na nižší sazby DPH, které na některé služby uplatňuje řada starých členských zemí. Jejich výjimky vypršely loni a nyní jim tedy hrozí prudké zdražování služeb nebo postih ze strany Evropské komise. Česko a Polsko se dožadují, aby jim unie prodloužila i výjimku na bytovou výstavbu. Pokud se tak nestane, ceny nových bytů v Česku vyletí po roce 2007 vzhůru.

S dohodou souhlasilo 22 zemí. Česko, Polsko a Kypr se mají do konce týdne rozhodnout, zda se připojí. O českém postoji měla včera pozdě večer jednat vláda, podrobnosti však nebyly do uzávěrky tohoto vydání známy. Pokud by se ale rozhodla v odporu vytrvat, skončí zřejmě bez spojenců. Během včerejška se totiž objevily signály, že Polsko boj vzdá a přidá se k dohodě. „Jsme přesvědčeni, že jednání skončí dobře,“ řekla ministryně financí Zyta Gilowska. „Začínáme analyzovat možnost změny naší pozice,“ dodala. Pozorovatelé jsou přesvědčeni, že se podvolí i Kypr, kterému šlo o nižší DPH na potraviny.

Sobotka včera před novináři řekl, že Praha by mohla dohodu o DPH vetovat i v případě, že ve svém názoru zůstane osamocená.
Diplomaté i evropští činitelé včera označovali neústupný postoj tří nových zemí za nepochopitelný. „Pořád se dožadovaly rovného zacházení, ale nebylo mezi nimi jasno ani v tom, oč přesně žádají,“ řekla jedna z mluvčích Evropské komise Maria Asimakopuluová. Šéf české delegace, místopředseda vlády Bohuslav Sobotka, však jasně hovořil o prodloužení výjimky právě na stavbu nových bytů.

Asimakopuluová také uvedla, že komise a Rakousko jako předsednická země se všemožně snažily vyjít rebelům vstříc. Nabídli jim, že se mohou připojit k výjimkám na nižší DPH, platným do roku 2010, na služby jako opravy bytů. Do stejné kategorie bylo navíc zařazeno dálkové vytápění.
Na adresu odpůrců dohody se již v úterý večer nesly výhružky. Nizozemský ministr financí Gerrit Zalm prohlásil, že pokud se nové země chovají nezodpovědně, mohou se staří členové chovat nezodpovědně vůči nim.

Do nových zemí se opřely i profesní organizace. „Tři členské země se snaží vydírat ostatních 22 států, aby změnily podmínky svého přistoupení k unii,“ uvedl Hans-Werner Müller, generální tajemník evropského sdružení malých a středních podniků UEAPME. To tvrdí, že v případě krachu jednání prudce stoupnou ceny některých služeb a o práci v EU přijde 200 tisíc lidí. Ekonomové to odmítají.

Sdílet tento příspěvek