Brusel: Vaše reformy jsou příliš obecné

26.01.2006
Paroubkova vláda dostala z Bruselu nelichotivý vzkaz: Česko nemá ujasněno, jaké chce dělat reformy. Evropská komise včera v hodnotící zprávě napsala, že plán, který poslala vláda, je obecný a málo ambiciózní.

Paroubkova vláda dostala z Bruselu nelichotivý vzkaz: Česko nemá ujasněno, jaké chce dělat reformy. Evropská komise ve středu v hodnotící zprávě napsala, že plán, který poslala vláda, je obecný a málo ambiciózní. „Je to jen jakýsi shrnující nástin pro veřejnost,“ uvedla komise. Chybí především představa, jak reformovat penze a zdravotnictví a jak více investovat do vzdělání.

Evropská unie loni vyzvala všechny své země, aby předložily plány, jak chtějí v příštích letech zrychlit ekonomický růst a zvýšit zaměstnanost. O reformní programy požádala poté, co nizozemský expremiér Wim Kok sepsal velmi kritickou zprávu o naplňování cílů Lisabonské strategie.

V ní se unie zavázala, že bude do roku 2010 v mezinárodní konkurenci úspěšnější než USA. Už teď je jasné, že je to nereálný cíl. Většina zemí – včetně Česka – pro jeho splnění udělala velmi málo. Třeba závazek zvýšit veřejné výdaje na vědu o jedno procento HDP plní jen trio skandinávských zemí. Česko investuje 0,56 procenta.

Jen v pěti zemích pracuje více než 70 procent lidí v produktivním věku, což byl další závazek z Lisabonu. V Česku je to jen 64 procent.

Sdílet tento příspěvek