Vláda schválila program rozdělování evropských peněz

22.02.2006
Naopak ještě několik týdnů bude pokračovat boj resortů, krajů a dalších úřadů o to, kolik peněz budou moci prostřednictvím „svých“ programů rozdělit.

Ministerstva a kraje se přou o to, jak si rozdělit zhruba 785 miliard Kč, které ČR může získat z Evropské unie v letech 2007 až 2013. Vláda dnes potvrdila, že peníze budou zájemci získávat prostřednictvím 24 různých operačních programů. Zatím však neurčila, kolik peněz budou mít jednotlivé programy na starosti.

Počet operačních programů (OP) je součástí Národního rozvojového plánu, prvního ze dvou klíčových dokumentů, pomocí kterých chce vláda v letech 2007 až 2013 rozdělovat stovky miliard korun z fondů Evropské unie.

Dosud se peníze z EU rozdělovaly prostřednictvím deseti různých programů a například kraje žádné vlastní programy neměly. Nově bude programů 24, z čehož sedm bude regionálních na úrovni NUTS 2. Vláda dnes také uložila příslušným ministerstvům a hejtmanům, aby ke svým programům vytvořily řídící orgány.

Naopak ještě několik týdnů bude pokračovat boj resortů, krajů a dalších úřadů o to, kolik peněz budou moci prostřednictvím „svých“ programů rozdělit. Například krajům se nelíbí pracovní návrh, podle kterého by měly spravovat 12 procent prostředků.

„Dnes se nejednalo o tom, kolik na jednotlivé operační programy bude peněz. To by mělo být součástí takzvaného strategického referenčního rámce,“ sdělil ministr Martínek.

Návrh rámce by měl být hotový v březnu, poté by jej měla schválit vláda. Do konce roku chce ČR tento dokument předložit Evropské komisi ke schválení, aby mohlo čerpání peněz začít již od začátku příštího roku. Podle Petra Zahradníka z České spořitelny musí EK schválit nejen počet, ale i zaměření operačních programů a objem přidělených peněz.

Koordinátorem bude MMR

Během sedmi let může ČR z unijních fondů získat až 785 miliard korun. Dalších 118 miliard Kč by měl především veřejný sektor vynaložit na spolufinancování. Podmínkou vyčerpání všech peněz bude schopnost obcí či firem předložit dostatek kvalitních projektů.

Vláda dnes také pověřila ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí koordinátorem přípravy České republiky na čerpání peněz z evropských fondů. Zmocnila je i k vytvoření jednotného centrálního monitorovacího systému a zároveň schválila harmonogram postupu přípravy programových dokumentů.

„To znamená součástí usnesení je harmonogram, kde je podrobně popisováno, kdy a jaké dokumenty mají být přijaty tak, aby Česká republika v roce 2007 byla připravena pro přijetí finančních prostředků,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Struktura programů, kterými se v ČR rozdělují peníze z fondů EU

1) Současný stav

– Operační programy:
– Společný regionální operační program
– Průmysl a podnikání
– Rozvoj lidských zdrojů
– Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
– Infrastruktura

– Dva jednotné programovací dokumenty pro Prahu
– Unijní iniciativy Interreg a Equal
– Kohezní fond

2) Plánovaná podoba Operačních programů v letech 2007 až 2013

– Podnikání a inovace
– Výzkum, vývoj, inovace
– Rozvoj lidských zdrojů a zaměstnanost
– Vzdělávání
– Životní prostředí
– Doprava
– Integrovaný operační program
– sedm Regionálních operačních programů
– Technická pomoc
– dva programy pro Prahu
– pět programů přeshraniční spolupráce
– dva programy nadnárodní a meziregionální spolupráce

Sdílet tento příspěvek