Na opravy paneláků přispěje unie

23.02.2006
Nynějších osm set miliónů korun dávaných na opravy domů chce vláda v příštích letech zvýšit nejméně o 1,5 miliardy korun ročně právě z evropských fondů.

Na opravu zchátralých panelových domů v Česku jde ročně přibližně osm set miliónů korun. Problém je ale v tom, že tato částka nestačí. Aby se všechny „paneláky“ opravily, bylo by podle odhadu Svazu podnikatelů ve stavebnictví potřeba zhruba sto miliard korun.
Ty ale stát nemá. Vláda proto včera schválila plán ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, jak potřebné peníze získat i z Bruselu.

Nynějších osm set miliónů korun dávaných na opravy domů chce vláda v příštích letech zvýšit nejméně o 1,5 miliardy korun ročně právě z evropských fondů.
S tímto zadáním odlétá zítra do Bruselu delegace ministerstva.
„Suma ještě není jistá, jednání potrvají měsíce,“ řekla Alexandra Vobořilová z bytové sekce ministerstva. Výše evropských dotací bude podle ní záviset především na dohodě států Visegrádské čtyřky, které se zavázaly vystupovat v Bruselu koordinovaně.

Součástí dohod bude i výše spoluúčasti české strany, tedy státu nebo obcí, které jsou většinou majiteli panelových domů.
Brusel totiž poskytuje dotace jen na 30 až 50 procent nákladů na opravy. Až se suma dohodne, stát by ji měl dostávat do roku 2013.
Nyní může jít na havarijní opravu jednoho bytu v panelovém domě pouze 55 tisíc korun z rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení.

„Dobrá je každá koruna, ale bytový fond chátrá. Pro jeho modernizaci jsou zapotřebí několikanásobně vyšší částky. Jen oprava průměrného panelákového bytu přijde podle našich propočtů na dvě stě tisíc korun,“ řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

S poskytováním státních dotací na odstranění havarijních vad panelových domů musí souhlasit Evropská komise.
Do doby, než Brusel o nové státní pomoci rozhodne, což může trvat i několik měsíců, smí stát poskytnout jednomu příjemci (například bytovému družstvu) nejvýše sto tisíc eur, tedy asi 2,8 miliónu korun jednou za tři roky.
Za tyto peníze se podle ministra pro místní rozvoj Radko Martínka opraví asi padesát bytů, průměrně se počítá právě s náklady 55 tisíc korun na byt.

Fond bydlení má na tyto účely ročně vyčleněno čtyři sta miliónů korun. K tomu mělo i samo Ministerstvo pro místní rozvoj loni i předloni k dispozici 220 miliónů korun. Loni se díky státním penězům podařilo opravit kolem šesti tisíc panelových bytů, v roce 2003 to bylo zhruba deset tisíc.
Vláda včera schválila, že peníze nově nebudou poskytovat obě instituce, ale pouze fond bydlení. Bytová družstva, obce a nakonec i stavbaři hledají i jiné cesty financování oprav panelových domů. Jedním ze zdrojů bude i nabídka finanční společnosti First Finance, s níž jedná Svaz podnikatelů ve stavebnictví.

First Finance chce v příštích pěti až deseti letech investovat do regenerace bytového fondu v České republice až sto miliard korun. Peníze jsou určeny nejen na opravy panelových domů.
Úvěr mohou získat fyzické i právnické osoby, města i obce.
Pro dosažení optimálního tempa regenerace bytových domů v tuzemsku je podle zástupců Sdružení pro regeneraci bytového fondu zapotřebí roční investice kolem čtyřiceti miliard korun.

„V roce 2005 bylo ale do regenerací bytů investováno pouhých 5,8 miliardy korun,“ řekl ředitel First Finance Miroslav Šebesta. V této sumě jsou započítány jak státní dotace a příspěvky, tak především vlastní investice bytových družstev a obcí, majitelů domů.
Společnost First Finance je financována britskou bankou Barclays, která patří mezi deset největších bankovních domů na světě.
Splatnost úvěru, který chce nabízet pro opravy bytů v Česku, může být až 25 let.

Kolik je „paneláků“

Sdílet tento příspěvek