Česko bylo uvedeno mezi vyspělé země

01.03.2006
ČR má oficiálně potvrzeno, že je bohatou zemí, která už nemá nárok na mezinárodní pomoc, ale naopak by sama měla pomáhat chudým. Mezi vyspělé země ji oficiálně uvedl šéf SB Paul Wolfowitz.

Premiér Jiří Paroubek má oficiálně potvrzeno, že vládne bohaté zemi, které už nemá nárok na mezinárodní pomoc, ale naopak by sama měla pomáhat chudým. Mezi vyspělé země včera Čechy uvedl duchovní otec šíření demokracie i za použití síly, šéf Světové banky Paul Wolfowitz.

Do Prahy se vrátil po patnácti letech jako prezident instituce, jejímž hlavním posláním je boj proti chudobě. „Za těch patnáct let jste udělali obrovský pokrok. Především v posledních letech. Dnes už neřešíte problémy rozvíjejících se zemí. Stojí před vámi stejné výzvy jako před bohatými zeměmi. Měli byste se pustit do reforem penzí,“ řekl Wolfowitz.

„Chudým zemím můžete pomoci tím, že jim budete příkladem, tím, že je budete inspirovat. Tím, jaké jste dělali reformy a jak jste měnili svou ekonomiku a společnost. Oni zdaleka nepotřebují jen peníze, potřebují intelektuální pomoc a radu.“

Nová role: ochrana chudých

Pomozme, aby si pomohli

Na životní podmínky Romů se vyptával i pražských studentů, pro něž si vyhradil včerejší dopoledne. Akademické prostředí mu sedí a důvěrně ho zná. Býval děkanem na univerzitě Johna Hopkinse v Baltimore. Se studenty zasedl k neformální debatě v Karolinu. A ti se mohli přesvědčit, že prezident Světové banky je vášnivý debatér. Dlouze se jich vyptával na jejich názory na ekonomiku a sociální politiku. „Zvlášť ho zajímalo, jak je to se školami pro mentálně postižené, v nichž končí řada Romů.

Říkali jsme mu, že se to nedá říci tak jednoduše, že to nejsou školy pro mentálně postižené, ale prostě zvláštní školy. To ho dost nadzvedlo. Zastával názor, že by měli chodit do normálních škol,“ říká Tomáš Sedláček, student ekonomie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a poradce ministra financí Bohuslava Sobotky.

Na procházku Prahou nevyrazil Wolfowitz ani s premiérem, ani s prezidentem, ale právě se studenty, kteří ho nakonec vylákali do jedné z hospod blízko Staroměstského náměstí na pivo.
Válka v Iráku a jeho minulost v republikánské administrativě zůstaly tabu: v debatách s politiky i studenty.

Stále máto co zlepšovat

Od ministra financí Bohuslava Sobotky i vicepremiéra Jiřího Havla si naopak mohl vyslechnout ujištění, že se Česko jako bohaté země cítí. Stejně jako velmi optimistické prognózy, jak bude v příštích letech bohatnout ještě rychleji.

Sdílet tento příspěvek