Zemědělství hlásí zisk přes sedm miliard

03.03.2006

České zemědělství je už dva roky po sobě, tedy právě od vstupu země do Evropské unie, v černých číslech. Loni obor dosáhl zisku přes 7,6 miliardy korun.

České zemědělství je už dva roky po sobě, tedy právě od vstupu země do Evropské unie, v černých číslech. Loni obor dosáhl zisku přes 7,6 miliardy korun. Potvrdil to Jiří Hrbek, ředitel odboru zemědělství Českého statistického úřadu.
Už v roce 2004 zemědělci ohlásili zisk přes osm miliard korun. Celou řadu let předtím, od roku 1990, byly ale výsledky oboru mnohem hubenější, většinou byli rolníci ve ztrátě.

Včerejší zpráva ČSÚ zároveň svědčí o tom, že i české zemědělství je pořád víc závislé na dotacích, a stále méně rozhoduje trh.
Předloňský zisk byl totiž tvořen do značné míry i výnosy z produkce, například ceny obilí byly vysoké. A dotace z Bruselu byly nízké, dosáhly tehdy necelých tří miliard korun.
Loni naopak ceny výrazně propadly. Například obiloviny vynesly rolníkům asi dvacet miliard korun, ale to bylo o třetinu méně než rok předtím. Poklesly i tržby za produkci masa.

Jenže dotace z Evropské unie loni už narostly na téměř 13 miliard korun. Další miliardy přidala státní pokladna, dotace na výrobu vzrostly skoro trojnásobně. A právě díky těmto injekcím obor hlásí výrazný zisk.
„Je to spíš varování, než abychom jásali nad tím, že dotace rostou,“ hodnotí statistická čísla předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. Stát podle něj musí přestat dotovat nadvýrobu, protože zbavit se přebytků jen stojí další peníze a ceny na trhu se přitom bortí. Naopak je třeba zaměřit podpory na perspektivní podnikání, například výrobu biopaliv, a také na rozvoj nezemědělského podnikání na venkově.

„Příjemně nás překvapilo jednání s ministrem zemědělství Mládkem. Zdá se, že na rozdíl od svých předchůdců si právě tohle dobře uvědomuje. Jenže je škoda, že do voleb sotva stihne v dotačním systému něco zásadního změnit,“ dodává Němec.
Výše loňského zisku, vypočtená statistiky, poněkud zaskočila Miroslava Jirovského, předsedu Zemědělského svazu (ten hájí především zájmy družstev). Svaz totiž už dříve odhadl zisk jen na 4,5 miliardy korun. „Myslím, že náš odhad je reálnější. Statistici nadhodnotili příjmy z krmných obilovin a naopak podcenili náklady na energie, hlavně naftu. Ale souhlasím s názorem, že nebýt dotací, tak je na tom naše zemědělství bledě,“ říká.

Ekonomové se drží údajů ČSÚ, protože má propracovanější metodiku výpočtu a širší databázi.
Příznivý byl loni i výsledek agrárního zahraničního obchodu. Dovoz sice tradičně opět přesahoval vývoz, ale jen o 25 miliard korun. To je výrazné snížení schodku z roku 2004 o více než sedm miliard. Stále však podle ekonomů převažuje nezdravý trend. Česko vyváží hlavně levné suroviny: obilí, máslo, živá zvířata, a naopak dražší zboží s vyšší přidanou hodnotou dováží.

České zemědělství

Sdílet tento příspěvek