EU: České přípravy na pandemii ptačí chřipky jsou výborné

06.03.2006
Česko je podle evropského komisaře Kypriana na možnou pandemii ptačí chřipky dobře připraveno. Stát je v případě nouze připraven zajistit pandemickou vakcínu.

Na eventuální příchod pandemie ptačí chřipky je Česko dobře připraveno. Na dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem to uvedl evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu. Jeho slova tlumočil novinářům hlavní hygienik ČR a náměstek ministra Michael Vít.

„První věta pana komisaře byla, že ví, že Česká republika je velmi dobře připravena na eventuální příchod pandemie,“ řekl. Kyprianu zdůraznil, že v této chvíli jde o společná řešení problému. „Hovořili jsme o pohotovostním plánu, o zásobách antivirotik a nutných léků,“ řekl komisař novinářům. Komisař dnes Ratha informoval o plánu EU vytvořit evropské strategické zásoby antivirotik. Byly by použity pouze za mimořádných okolností a neměly by jakkoli nahradit běžné národní zásoby.

Zatím má Česko k dispozici 650.000 balení antivirového léku Tamiflu a během letošního roku se plánovalo nakoupit 600.000 dalších balení. Jejich počet by se měl zvýšit asi o 800.000 balení. Léky by tak měly pokrýt potřebu pětiny obyvatel, stejně se plánuje předzásobit například Německo. V případě pandemie ptačí chřipky by stát zajistil pandemickou vakcínu. Dostalo by ji zdarma 60 procent Čechů.

Vít zdůraznil, že občané by neměli podléhat panice. Pokud se budou chovat „hygienicky“, tedy budou si mýt ruce a zůstanou s nachlazením doma, omezí šíření běžné sezonní chřipky. Tím klesá i riziko, že by virus ptačí chřipky při setkání s virem běžné chřipky zmutoval a začal se šířit mezi lidmi. Zatím se šíří jen z kontaktu s nakaženým ptactvem. Virus ničí tepelná úprava nad 70 stupňů Celsia, takže nákaza ze správně připraveného jídla nehrozí.
„Při dodržování těchto hygienických podmínek by nemělo české populaci hrozit žádné riziko,“ dodal Vít.

Ujistil, že ptačí chřipka je v současné době stále zatím jen problém veterinární. Pouze obavy z toho, že virus zmutuje, vedou evropské státy k tomu, že vytvářejí pandemické plány, nakupují antivirotika a hovoří o financích pro pandemickou vakcínu.

Vít dodal, že Česko přistoupilo na jednotné postupy pro lékaře při diagnóze chřipky, budou zveřejněny ve zdravotnickém tisku. Purkyňova lékařská společnost počítá s tím, že v doškolovacích kursech pro lékaře bude i krátká informace o tomto onemocnění.

Sdílet tento příspěvek