EK kritizuje ČR za nedostatečnou protikuřáckou legislativu

07.03.2006
Pokud Česko nezačlení do svých zákonů evropskou směrnici na ochranu proti tabáku a neomezí například reklamu na tabákové výrobky, mohly by mu od EU hrozit sankce.

Pokud Česko nezačlení do svých zákonů evropskou směrnici na ochranu proti tabáku a neomezí například reklamu na tabákové výrobky, mohly by mu od EU hrozit sankce. Evropská komise zvažuje, že proti ČR podnikne určité kroky. Sdělil to při své návštěvě Prahy evropský komisař Markos Kyprianu.

„Evropská komise má určité obavy ohledně politiky týkající se kouření a tabákových výrobků v ČR,“ uvedl Kyprianu. Českou legislativu pro zákaz reklamy na tabákové výrobky považuje za nedostatečnou. EK proto Česko vyzve, aby tuto legislativu zpřísnila. V případě nesplnění požadavku by české republice hrozily sankce.

ČR v roce 2003 podepsala rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, k níž se připojilo přes 190 zemí. Dosud ji ratifikovalo více než 120 z nich. Cílem dokumentu je chránit lidstvo před následky kouření. Má přispět ke kontrole prodeje tabáku a úpravě reklamy i bránit pašování cigaret. Počítá s omezováním kouření ve veřejných prostorách. Zákon, který má kouření na veřejnosti omezovat, platí v ČR od ledna. Stav ale výrazně nezměnil. Podle odborníků je měkký, výklad paragrafů není prý vždy jasný.

Aby byla úmluva pro ČR závazná, musí ji schválit zákonodárci. Senát ji zamítl. „To (ratifikace úmluvy) je tak trochu nad síly tohoto ministerstva, protože to naráží na určitý odpor pravicových poslanců v Senátu, kteří jaksi stáli za tím neschválením,“ sdělil po schůzce s Kyprianem ministr zdravotnictví David Rath.

Podle Kypriana není zásadní to, že ČR dokument ještě neratifikovala, ale že nezačlenila evropskou směrnici do svých zákonů. Přísnější verze „protikuřáckého“ zákona v únoru ve sněmovně neuspěla. Poslanci ji vrátili k dopracování, což prakticky znamená zamítnutí.

Sdílet tento příspěvek