Jiří Havel: Čerpání fondů EU nevidím tak černě

08.03.2006
Česko nedokáže čerpat peníze z fondů Evropské unie. Bruselská statistika zařadila Českou republiku na předposlední místo před Kypr. Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel přesto zůstává optimistou.

Česko nedokáže čerpat peníze z fondů Evropské unie. Bruselská statistika zařadila Českou republiku na předposlední místo před Kypr, když z programů na rok 2004 dokázalo Česko vyčerpat pouze 21 procent slíbených peněz. Místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel přesto zůstává optimistou.

Ministr Martínek předkládá do vlády zprávu, podle níž je čerpání z evropských fondů zcela katastrofální a hrozí, že o přidělené peníze přijdeme. Co je podle Vás příčinou tak špatného čerpání, že jsme až na 24.místě před Kyprem?

Neviděl bych to tak černě. Důležité je, že Česká republika o žádné prostředky evropských fondů nepřichází. Peníze, které jsou České republice k dispozici na daný rok, musí být vyčerpány během dvou let následujících. Je třeba si také uvědomit, že peníze čerpají jednotlivé subjekty v ekonomice, firmy, samosprávy, je tedy třeba, aby i ony vyvíjely co největší úsilí a
předkládaly kvalitní projekty.

Máte nějaké náměty, jak čerpání z EU fondů urychleně zlepšit? Jaké? Myslíte, že bude možné je ještě do voleb prosadit?

Do budoucna by bylo podle mého názoru vhodné, aby navržených programů na čerpání peněz z Evropské unie nebylo příliš mnoho. Přináší to totiž zbytečnou administrativu a nepřehlednost systému.

Neuškodí nám tak pomalé čerpání v dalším plánovacím období? Nemůže se stát, že by nám EU odebrala na příští období část přidělených peněz nebo odbourala některé výhody? Nemůže nám odebrat peníze i v tomto období?

Pro budoucnost je nejdůležitější, že se premiérovi podařilo vyjednat snazší a lepší podmínky čerpání fondů (např. uznatelnost DPH) a snížení spolufinancování v průměru z 25 na 15 %, což je skvělá zpráva. Díky tomu by se čerpání peněz mělo zlepšit. přispěje k tomu i fakt, že budeme moci čerpat peníze průběžně a ne až po skončení projektu, jako je tomu nyní.

Kolik procent z jednotlivých operačních programů je podle Vás v tomto plánovacím období reálné vyčerpat, když nyní je to jen 10 procent?

Předpokládám, že využití fondů bude výrazněji vyšší než nyní.

Alena Adámková

Sdílet tento příspěvek