Brusel prověří tendr na mýtné

13.03.2006
Kvůli tendru na mýtné chce Evropská komise zahájit proti Česku přestupkové řízení. Rozhodování antimonopolního úřadu zdržují podněty neúspěšných firem

Komise se domnívá, že podmínky českého tendru neumožnily účast firem nabízejících satelitní technologie, a tím byla porušena směrnice unie. Vyplývá to z dopisu, který si poslali členové komise a jenž mají HN k dispozici.
„Nyní zahajujeme přestupkové řízení proti českému tendru v souladu se směrnicí o interoperabilitě elektronického výběru mýtného v Evropě,“ napsal 24. února šéf generálního ředitelství pro dopravu a energetiku Matthias Ruete generálnímu řediteli pro vnitřní obchod Alexandru Schaubovi.

„Varoval jsem pana ministra Šimonovského před následky přestupkového řízení, pokud se zjistí, že tendr byl z evropského hlediska nezákonný,“ dodal Ruete.
Přestupkové řízení v podání Evropské komise je zdlouhavým procesem. Komise bude z písemných podkladů a z ústních výpovědí příslušných pracovníků zjišťovat, zda skutečně došlo k porušení směrnice.
Pokud zjistí, že ano, pak případ předá Evropskému soudnímu dvoru. Ten zahájí vlastní šetření, jehož výsledkem může být buď osvobozující verdikt nebo pokuta.

„To může trvat i deset let. A během té doby má stát možnost napravit svou chybu, změnit legislativu. Pak se řízení přeruší a k žádné pokutě nedojde,“ řekla mluvčí komise pro Česko Katherine Sustek.
Ministr dopravy Milan Šimonovský jednání s Ruetem potvrdil, ale je přesvědčen, že komise nenajde v českém tendru žádný podnět pro zahájení přestupkového řízení. „O žádném přestupkovém řízení zatím nevíme,“ řekl Šimonovský.

Podle Jiřího Nouzy, ředitele odboru Ministerstva dopravy, je v zadávacích podmínkách tendru pasáž o součinnosti mýtných systémů v Evropě přímo opsaná z evropské směrnice. Přesto firmy v tendru nabízely jen mikrovlnné, a nikoli satelitní technologie. Koncem března se do Bruselu vypraví delegace ministerstva, aby specifika české soutěže komisi vysvětlila.
Vedle Evropské komise se tendrem na mýtné zabývá i český antimonopolní úřad. Ten již koncem ledna rozhodl, že námitky vyřazených účastníků tendru, konsorcia Mytia a firmy Autostrade, jsou neoprávněné, a potvrdil firmu Kapsch jako vítěze.
Mytia a Autostrade podaly proti tomuto rozhodnutí odvolání. Autostrade mimo jiné upozorňuje, že ani Kapsch nesplnil požadovaná kritéria.

U státních zakázek totiž nemá reference potvrzené státními orgány, ale jinými doklady. Výběrová komise je přijala – na rozdíl od podobných dokladů firmy Autostrade, která jimi nahrazovala české certifikáty o vlivu na životní prostředí a o bezpečnosti práce.
Šéf úřadu Martin Pecina tvrdí, že dodatečné podání Autostrade jeho verdikt neoddálí. „Rozhodnutí o rozkladu vydáme ve středu 15. března. Firma Autostrade dělá všechno pro to, aby se celý proces zdržel,“ řekl včera Pecina.

Český tendr na mýtné

Sdílet tento příspěvek