Češi hojně využívají program Erasmus, jeho budoucnost je nejistá

17.03.2006
Zájem českých vysokoškolských studentů o výměny v rámci evropského programu Erasmus vysoce předčil všechny ostatní nové členské země EU.

Zájem českých vysokoškolských studentů o výměny v rámci evropského programu Erasmus vysoce předčil všechny ostatní nové členské země EU. Vyplývá to ze statistiky o využití tohoto programu v minulém roce. Do ciziny se za studiem podle ní vydalo 4178 Čechů, což je o téměř tisícovku více než loni. Slováků prostřednictvím programu vycestovalo 979, Maďarů 2316 a Poláků, kterých je čtyřikrát víc, jen 8390.

Celkově se počet studentů využívajících Erasmus zvýšil loni v EU o šest procent. Na zahraniční vysoké školy se zapsalo a o stipendium požádalo 144.037 studentů. Průměrná délka pobytu byla sedm měsíců. Nejčastěji mířili do Španělska (25.511), Francie, Německa a Británie. Do Česka přijelo v rámci Erasmu studovat 1946 zahraničních studentů, na Slovensko 284. Programu využívali nejvíce ti, kdo se učí ekonomické obory, následováni zájemci o jazyky, filologii a sociální vědy.

„Nové členské země výrazně přispěly k pokračujícímu úspěchu programu Erasmus. Je to ukázka, že se již plně podílejí na výhodách plynoucích z členství,“ uvedl slovenský komisař Ján Figeµ. Radoval se, že studentské výměny z těchto států a do nich vzrostly v prvním akademickém roce po jejich vstupu do EU o 36 procent, učitelské výměny dokonce o 77 procent.

EU vydává na program Erasmus ročně 165 milionů eur; průměrné měsíční stipendium činí 150 eur. Komise v roce 2004 vyhlásila záměr zvýšit tyto podpory na průměrných 250 eur. V návrhu sedmiletého rozpočtu na léta 2007-13 se však s nárůstem prostředků nepočítá.

Sdílet tento příspěvek