Podnikatelé: EU musí přestat diskutovat a začít konat

17.03.2006
Podnikatelé pochybují, že evropští lídři budou schopni přijmout těžká rozhodnutí, které by vedly k větší otevřenosti a flexibilitě pracovního trhu.

Přední evropští podnikatelé vyzvali lídry Evropské unie, aby přestali pouze debatovat a začali realizovat potřebné ekonomické reformy, mezi něž patří například zvýšení flexibility pracovního trhu.

Summit EU, který se uskuteční 23.-24.března se bude věnovat oživení pomalého ekonomického růstu unie a snížení nezaměstnanosti. V unii je v současnosti bez práce 18,5 miliónu lidí. Podnikatelé pochybují, že evropští lídři budou schopni přijmout těžká rozhodnutí, které by vedly k větší otevřenosti a flexibilitě pracovního trhu a pomohly by podnikům vytvořit nové pracovní místa.

„V Evropě jen hovoříme a přemýšlíme“, uvedl generální ředitel holandského elektronického koncernu Philips Gerard Kleisterlee na summitu evropských podnikatelů (European Business Summit).
„Máme tuny dobrých nápadů, problém je ovšem v tom, že bychom měli méně hovořit a více jednat. Všechnu moudrost jsem již okomentovali, ale nyní je čas na činy,“ dodal. „Flexibilita práce je jedním z největších problémů v Evropě, které můžeme vyřešit“.

Reforma trhu práce je v některých zemích unie velmi citlivým tématem. Napjatá je situace zejména ve Francii, kde studenti protestují proti vládní reformě zákoníku práce. Francouzské Národní shromáždění schválilo reformu pracovního zákona ve zrychleném procesu bez hlasování.

Kontroverzní zákon umožňuje zaměstnavatelům okamžité propouštění zaměstnanců bez výpovědní lhůty a zdůvodnění. Navíc místo tříměsíční zkušební lhůty zavádí dvouroční, která dává zaměstnavatelům pravomoc propustit zaměstnance, nastupující do svého prvního zaměstnání během dvou let bez udání důvodu.

Sdílet tento příspěvek