O granty Úřadu vlády se uchází dalších 95 projektů

20.03.2006
Projekty se zaměřují na tři předem stanovené okruhy: budoucnost Evropy, EU do škol a bezpečná Evropa. Vláda má pro ně připravených 20 milionů korun.

O grant Úřadu vlády ČR na podporu osvěty o Evropské unii se bude ucházet 95 projektů za celkem 56.341.572,- Kč. Oznámil to po ukončení evidence žádostí Odbor pro informování o evropských záležitostech (OEZ) Úřadu vlády, který má grantové řízení na starosti. Vláda na podporu projektů o EU pro rok 2006 vyčlenila ze státního rozpočtu 20 milionů korun, tedy zhruba třetinu požadované částky.

Projekty se zaměřují na tři předem stanovené okruhy: budoucnost Evropy, EU do škol a bezpečná Evropa. Do nich spadají tak rozdílná témata jako například liberalizace trhu se službami, další rozšiřování unie, zapojení ČR do Schengenského systému či tvorba metodik a učebnic pro výuku o EU na středních a základních školách. Mimo přísných metodik pro zpracování nejsou na projekty kladeny žádné nároky co do jejich vztahu k EU.

Zájemci měli možnost své projekty podávat do 13. března. „Projektů přišlo sice méně než v roce 2005, jejich kvalita je ale mnohem vyšší a žádný z nich nepožaduje mnohamiliónové sumy,“ uvedla ředitelka OEZ Petra Mašínová. Podle ní je proto možné očekávat mnohem větší konkurenci než v předchozím roce. „Komise čeká velmi obtížné rozhodování,“ dodala.

Tři třináctičlenné komise vyberou vítězné projekty do 10. dubna. Jejich členové byli nominováni akademickými institucemi, parlamentními stranami, neziskovými organizacemi a církvemi a vylosováni za přítomnosti notáře. Úřad vlády ČR má v komisích vždy pouze jeden jediný hlas.

Složení komisí bude zveřejněno až po jejich zasedání, aby se předešlo jakémukoliv možnému ovlivňování výsledků. Každého zasedání se navíc budou moci zúčastnit novináři a sledovat přímo samotný výběr projektů. „Zachovali jsme maximálně transparentní přístup výběru projektů, který se osvědčil i v minulém kole grantového řízení,“ vysvětlila Mašínová.

Podpora projektů informujících o Evropské unii je součástí úsilí vlády ČR vést širokou celospolečenskou debatu o budoucnosti Evropy a našem členství v EU. Poprvé se grantové řízení uskutečnilo v minulém roce, kdy bylo tímto způsobem podpořeno dohromady 41 projektů převážně neziskového nevládního sektoru.

Zdroj: Odbor pro informování o evropských záležitostech, Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek