Evropské fondy budou podporovat bydlení jen okrajově

12.04.2006
Na účely bydlení možné vynaložit buď tři procenta příslušného operačního programu nebo dvě procenta prostředků, které má ta která země dostat z EFRR.

Rekonstrukce panelových domů bude možné od roku 2007 financovat z prostředků Evropské unie jen relativně okrajově. Podle příslušného nařízení, o jehož textu se dál jedná, bude na účely bydlení možné vynaložit buď tři procenta příslušného operačního programu nebo dvě procenta prostředků, které má ta která země dostat z Evropského fondu regionálního rozvoje. Ten je největší ze strukturálních fondů EU.

Z těchto fondů může Česká republika vyčerpat maximálně 2,27 miliardy eur ročně, na panelové domy by tedy připadlo méně než 68 milionů eur ročně.

Podle návrhu dokumentu mohou bydlení z evropských peněž financovat pouze nové členské státy, které do EU vstoupily v roce 2004. Musí pro to připravit urbanistickou koncepci nebo se zaměřit na oblasti ohrožené úpadkem bytového fondu a sociálním vyloučením. Peníze lze použít jedině na bytové domy, na domy ve vlastnictví veřejných orgánů nebo neziskových firem zaměřených na bydlení sociálně slabších rodin.

Velvyslanci členských dnes ještě neschválili balík předpisů, kterými se bude řídit rozdělování pomoci z fondů EU. Učinili v něm několik změn a neshodli se na podmínkách navrhovaných pro poměrně malý program územní spolupráce mezi regiony. Pokud se podaří diplomatům návrhy dotáhnout, měly by být schváleny na ministerské úrovni koncem měsíce. Pak se jimi bude zabývat Evropský parlament. V platnost by mohly podle optimistického scénáře vstoupit od července.

Jakmile se to stane, připraví ČR a další země své národní strategické referenční rámce a na jejich základě operační programy. ČR i Slovensko podle zdroje EK podstatně pokročily při jejich přípravě, riziko zpoždění při schvalování projektů od ledna 2007 tudíž zatím nehrozí.

První návrh příslušných předpisů byl vypracován už v prosinci, vzápětí po summitu EU, na kterém bylo dosaženo dohody o rozpočtu na léta 2007 až 2013. Poté se čekalo na jeho konečnou podobu, k níž se členské země a Evropský parlament dobraly minulý týden. Její konečné schválení vládami a parlamentem je považováno za formalitu, která už nezdržuje práci na prováděcích předpisech.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek