Riziko nevyčerpání evropských prostředků je stále vysoké

18.04.2006
Složitá administrativa je podle zprávy MMR nejčastější příčinou pomalého čerpání peněz ze strukturálních fondů EU.

Jde zejména o zdlouhavý proces při hodnocení projektů, jejich výběru a uzavírání smluv. Ke konci ledna dosáhly žádosti o platbu zhruba 2,6 miliardy korun, což představuje pětinu prostředků přidělených České republice na rok 2004. Materiálem o stavu čerpání peněz z fondů EU se ve středu bude zabývat vláda.

„Současná úroveň čerpání prostředků strukturálních fondů se nedá vyhodnotit jako uspokojivá, zejména v případě Evropského sociálního fondu existuje reálné nebezpečí ztráty přidělených prostředků kvůli nedodržení pravidla n+2,“ uvádí se ve zprávě. Pravidlo n+2 znamená nutnost vyčerpání prostředků do konce druhého roku po roce, v němž byly pro daný program určeny. V letošním roce ale prý už čerpání peněz narůstá rychlejším tempem.

Podle ministerstva je riziko nevyčerpání evropských prostředků přidělených na rok 2005 ještě vyšší než tomu bylo za rok 2004.

Rychlejšímu čerpání brání složitá administrativa. Doba mezi příjmem žádostí, jejich schválením a vydáním rozhodnutí o poskytnutí dotace dosáhla u některých programů až deset měsíců.
Dalším ze závažných problémů, které zpožďují čerpání prostředků z evropských fondů, je nedostatečná administrativní kapacita. MMR proto navrhuje zvýšit počet pracovníků, kteří se čerpání peněz zabývají. Nedořešena zůstává i legislativa. Harmonizace českého a evropského práva je podle ministerstva nedostatečná.

Řešením je i čerpání na etapy

MMR také navrhuje rozdělit projekty do etap tak, aby se zajistilo maximální čerpání v daném roce. Doporučuje dále zjednodušit administrativu, například omezit rozsah příloh při podání projektu a využít webový kontakt se žadateli. Doporučení by měla sloužit k lepšímu čerpání prostředků určených na roky 2004 až 2006 a zároveň pomoci při čerpání peněz v letech 2007 až 2013.

Řadu kroků k rychlejšímu čerpání evropských peněz již ministerstvo podniklo. Mimo jiné zjednodušilo systém rozhodování o přidělení peněz.
Lepšího čerpání peněz z evropských fondů se podle dřívějšího vyjádření ministra Radko Martínka dosáhne také tím, že se od roku 2007 přejde ze současného zpětného financování na průběžné. Žadatelé tak již nebudou muset si nejdříve prostředky na projekt zajistit sami, a teprve poté na základě faktur získat peníze z EU.

Do konce roku ještě zbývá vyčerpat prostředky ve výši přes 99 milionů eur (zhruba 3,2 miliardy korun). Pokud o ně republika nepožádá, o peníze přijde.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek