EK pokárala Česko za nejasnosti v důchodech a podnicích

19.04.2006
Česká republika má dva měsíce na to, aby napravila nesladěnost zákonů v důchodovém systému a obchodním zákoníku.

Evropská komise vytkla České republice, že stále nepřevedla do svého práva směrnici EU o kontrole penzijních úřadů, což měla učinit do loňského září. Pokud do dvou měsíců nezjedná nápravu, podá komise na ČR stížnost k Evropskému soudnímu dvoru. Ze stejného důvodu exekutiva EU kritizovala také Slovensko, Belgii, Kypr, Finsko, Francii, Itálii, Litvu, Slovinsko, Španělsko a Británii.

EK dále upozornila Prahu, že jí stále ještě neposkytla vysvětlení stran české legislativy, podle níž se řídí nabídky převzetí podniků (takeover bids). EK má podezření, že česká úprava není v souladu s příslušnými evropskými předpisy. Zde by měla ČR odpovědět do dvou měsíců, pokud se nechce dočkat dalšího stupně řízení pro porušení práva.

V prvním případě EK vyložila, že zmíněná směrnice se týká kapitálových požadavků na úřady, které mají na starosti vyplácení starobních důchodů, a jejich kontroly. Připomněla, že ačkoli se důchodové systémy v jednotlivých státech EU výrazně liší, tato směrnice zajišťuje jistá společná pravidla, která mimo jiné umožňují vyplácení důchodů přes hranice.

Druhý případ je reakcí na početné stížnosti českých subjektů, kterým se zdá, že stávající podoba obchodního zákoníku dává většinovým akcionářům v podnicích nepřiměřenou možnost přimět menšinové akcionáře k odprodeji jejich podílů. EK se domnívá, že tato pravidla nejsou v souladu s příslušnou směrnicí.

Komise dnes vyhlásila různé stupně řízení pro porušení práva proti prakticky všem členským zemím z těch či oněch důvodů. Německo, Řecko, Francie, Španělsko, Portugalsko a Malta se dočkaly například žaloby k Evropskému soudnímu dvoru za to, že navzdory dvěma varováním nepřevzaly do národního práva směrnici o pojišťovacích agentech.

Komisař Charlie McCreevy v prohlášení připustil, že členské státy mají stále méně nedodělků při harmonizaci pravidel jednotného vnitřního trhu. Zároveň ale uvedl, že komise nemůže nečinně sledovat, jak se vlády zdráhají zavádět předpisy, které samy schválily, a brání tak občanům a dalším aktérům plně využívat výhody jednotného trhu.

Autor: kaj-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek