Česko by se kvůli vízům mohlo soudit s EU

26.04.2006
Česko mohlo unii žalovat za to, že na Kanadu případně Spojené státy kvůli vízové povinnosti málo tlačí.

Povinnosti vyřídit si před cestou do Kanady víza se Češi hned tak nezbaví. Snaha ministra zahraničí Cyrila Svobody o reciproční zavedení víz i pro Kanadu se u vládních kolegů nesetkala s velkým ohlasem. Myslím, že to od pana ministra byla trochu rychlá mluva, řekl premiér Jiří Paroubek.
Samo Česko podobně jako Kanada jednosměrná víza vůči některým zemím uplatňuje. Má je pro šestnáct států – například pro Turecko, Albánii, Ukrajinu, Makedonii či Srbsko a Černou Horu.

Cyril Svoboda srovnání těchto případů se situací Čechů vůči Kanadě odmítá. Jde z velké části o země, které aspirují na členství v EU a zrušení víz nabídly samy, aby si vstup usnadnily. My jsme neslíbili, že jim víza zrušíme, říká ministr. Kdyby nám víza znovu zavedly, nebyl bych nadšen, ale rozuměl bych tomu, dodává.

Nerovnost v unii

Na evropskou solidaritu se odvolává i ministr Svoboda. A právě kvůli ní a kanadským vízům by se Česko mohlo s unií i soudit – ministr Svoboda připouští, že by Česko mohlo unii žalovat za to, že na Kanadu případně Spojené státy kvůli vízové povinnosti málo tlačí.

Chybějí jasná kritéria

Šéf české diplomacie kritizuje Kanadu i za to, že nemá na rozdíl od Spojených států pro zrušení víz jasná kritéria.
Američané bezvízový styk povolují jen zemi, jejímž občanům nezamítnou více než tři procenta žádostí po dobu dvou let. Počet zamítnutých českých žádostí sahá k deseti procentům ročně.
Kdyby Kanada měla racionální argument pro udržení víz, tak ho i pochopím. Ale neexistují žádná pravidla, kterých bychom se mohli dovolávat, říká Svoboda.

Související články:
EU zahájí zmírňování vízové politiky

Autor: Robert Břešťan

Sdílet tento příspěvek