Unie zůstane pro nováčky přivřená

27.04.2006
Ani po dvou letech od vstupu do Evropské unie se Češi nebudou ve většině „starých zemí“ pětadvacítky těšit jednomu ze základních práv evropského občana – stěhovat se za prací do ciziny bez omezení.

Ani po dvou letech od vstupu do Evropské unie se Češi nebudou ve většině starých zemí pětadvacítky těšit jednomu ze základních práv evropského občana – stěhovat se za prací do ciziny bez omezení.
Dvanáct starých členských států dostalo do konce dubna čas na rozhodnutí, zda budou dál bránit volnému pohybu pracovníků. Jen pár dní před vypršením termínu je jasné, že bez překážek se občané nové Evropy budou moci od května ucházet o práci jen v šesti z patnácti starých zemí.

Český eurokomisař Vladimír Špidla to přesto považuje za úspěch. Uvědomte si, že před několika měsíci nikdo nepočítal s tím, že bude tak velký pokrok, řekl včera Špidla.
Je to tak vážné a složité rozhodnutí pro jednotlivé politické reprezentace, že je skutečně nemůžeme posuzovat z hlediska jednoduchých etických principů, dodal eurokomisař, který v posledních měsících zvyšoval tlak na otevření pracovních trhů. Argumentoval, že to prospívá ekonomice a nezvyšuje nezaměstnanost.

Veřejné mínění ve většině západoevropských zemí je ovšem proti odstranění bariér. Hned po rozšíření unie, od něhož v pondělí uplynou dva roky, otevřely své pracovní trhy jen Británie, Irsko a Švédsko. Ostatní státy využily práva omezit pohyb osob na dva roky.

Někde jen pro vybrané

Budeme zřejmě následovat nizozemský a belgický model a umožníme práci jen příslušníkům vybraných profesí, řekl zase zdroj blízký lucemburské vládě.
Německo a Rakousko, které mají s novými členy v EU nejdelší hranice, tlaku na otevření pracovních trhů odolaly. Koaliční smlouva německé vlády dokonce hovoří o využití přechodných období až do roku 2011.
Francie a Belgie otevřou Východoevropanům vybrané sektory, v nichž se jim nedostává pracovních sil. Belgické rozhodování ale může ovlivnit nynější debata o ilegálních pracovnících z východní Evropy – dva mladí Poláci totiž před dvěma týdny na bruselském nádraží zabili sedmnáctiletého Belgičana a případ pobouřil celou zemi.

Špidla: Každý den je dobrý

Kde mohou pracovat lidé z nových zemí EU

Británie, Irsko a Švédsko

Španělsko, Portugalsko a Finsko

Nizozemsko

Francie

Belgie

Dánsko

Itálie

Řecko, Lucembursko

Německo, Rakousko

Evropské země mimo EU:

Související články:
Belgie zjednoduší přístup nováčků EU na svůj pracovní trh
Rakouský pracovní trh zůstane do roku 2009 uzavřen
Nizozemsko svůj pracovní trh nováčkům EU zatím neotevře

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek