Nový program přinese podnikatelům až 100 miliard korun z EU

27.04.2006
Čeští podnikatelé mohou v letech 2007 až 2013 prostřednictvím nového operačního programu zaměřeného na podnikání a inovace získat až 100 miliard korun.

Čeští podnikatelé mohou v letech 2007 až 2013 prostřednictvím nového operačního programu zaměřeného na podnikání a inovace získat až 100 miliard korun. Bude to několikanásobně více peněz než v letech 2004 až 2006, kdy mají z evropských strukturálních fondů a státního rozpočtu v operačním programu průmysl a podnikání k dispozici zhruba deset miliard korun.

„Operační program průmysl a podnikání se zařadil k nejúspěšnějším operačním programům v ČR. Proto věřím, že nové programovací období, jehož hlavní pozornost bude zaměřena na propojení výzkumu, vývoje, inovací a podnikání, prospěje podnikatelům stejně jako v současném období,“ sdělil novinářům ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Nový program bude zaměřen například na zlepšování podnikatelské infrastruktury, podporu spolupráce firem s univerzitami či výzkumnými institucemi nebo inovace výrobků a technologií. Spolufinancování projektů z fondů EU by se podle náměstka ministerstva Martina Tlapy zvýší z nynějších 75 procent na 85.

Zatímco nynější program je zaměřený na malé a střední podniky, tak v novém by na finanční prostředky podle Tlapy mohly dosáhnout i větší firmy do jednoho tisíce zaměstnanců. „Chceme, aby se programy soustředily i na tyto podniky, které jsou v hraničním pásmu mezi středními a velkými firmami,“ podotkl Tlapa.

V operačním programu průmysl a podnikání, který je zaměřený na roky 2004 až 2006, podnikatelé dosud podali 4258 žádostí o dotace či úvěry v objemu bezmála 5,5 miliardy korun. Na 1218 projektů již získali 1,5 miliardy korun. Celkem je na roky 2004 až 2006 v tomto operačním programu k dispozici deset miliard korun.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek