Rakušané a Němci v pohraničí členství ČR v EU příliš nevítají

02.05.2006
Němci a Rakušané z příhraničí mají dva roky po vstupu nových členských zemí do Evropské unie výhrady ke členství České republiky a Slovenska v EU.

Němci a Rakušané z příhraničí mají dva roky po vstupu nových členských zemí do Evropské unie výhrady ke členství České republiky a Slovenska v EU. Vstup obou zemí do bloku vítá pouze 41 procent obyvatel Štýrska a Korutan. Vyplývá to z nejnovější studie Rakouské společnosti pro evropskou politiku, Německé společnosti Paula Lazarsfelda a sociologického ústavu Forsa.

Naopak se vstupu Slovinska a Maďarska se obyvatelé těchto regionů staví pozitivně. Slovinsko vítá v unii 72 obyvatel pohraničních oblastí a Maďarsko 57 procent. Výzkum tohoto zaměření byl v příhraničních oblastech proveden poprvé v historii. Svoje naděje a obavy vyjadřovali obyvatelé příhraničních regionů Rakouska a Německa, kteří bydlí v pásmu 20 kilometrů od hranic s novými členskými zeměmi EU.

Češi vzbuzují obavy především kvůli své jaderné politice, Slovensko má v Rakousku především pověst země nízkých platů a levné pracovní síly. Výzkum potvrdil, že pro Rakušany nebyla hranice se Slovinskem skutečnou hranicí ani před rokem 1989, s Maďary zase Rakušany spojují historické vazby.

Průzkum ukázal, že v souvislosti s rozšířením EU se u obyvatelů v pohraničních oblastech Rakouska a Německa zvýšily obavy z kriminality a ztráty zaměstnání. Vstup východních sousedů na rakouský pracovní trh hodnotili obyvatelé příhraničí vesměs negativně. Největší obavy mají Rakušané ze Slováků. Jejich vstupu na pracovní trh se obává 63 procent obyvatel. Maďary i Čechy posuzuje negativně 55 procent respondentů.

Jedna z otázek průzkumu se zaměřila i na kriminalitu v regionu. O negativním vlivu vstupu Slovinska do EU na kriminalitu je přesvědčeno 28 procent Rakušanů. O negativním vlivu Slováků je přesvědčeno 61 procent rakouských obyvatel, žijících v blízkosti hranic se SR. Nárůstu kriminality v okolí hranic s Maďarskem a Českou Republikou se obává 50, resp. 49 procent Rakušanů.

Autor: rai-ihned, Der Standart

Sdílet tento příspěvek